ВСУ свалиха още един руски изтребител Су-34

Русия отново атакува Украйна с дронове и ракети

Руски изтребител Су-34 е бил свален от украинските противовъздушни сили, съобщи БНР с позоваване на украински информационни агенции.

През тази нощ Русия отново е атакувала Украйна с дронове.

Командващият украинските военновъздушни сили Николай Олешчук заяви, че е бил свален руски изтребител Су-34. Екипажът не е успял да катапултира.

През изминалата нощ Русия е изстреляла 19 дрона и шест ракети към Украйна, а украинските системи за противовъздушна отбрана са унищожили 13 от безпилотните летателни апарата и една ракета,  съобщи Ройтерс. Дроновете са свалени предимно в близост до фронтовата линия в Харкивска, Днипропетровска, Запорожка и Донецка област.

Западни анализатори твърдят, че ефективността на украинската противовъздушна отбрана е намалява - през последните седмици делът на унищожените дронове е намалял с една трета, съобщава украинската информационна агенция УНИАН.

Говорителката на оперативното командване "Юг" Наталия Гуменюк предупреди, че Русия се готви за нова масирана атака срещу Украйна. Русия модернизира ударни безпилотни самолети и продължава да увеличава производството им.

Лондонската Организация за изследване на въоръженията при конфликти твърди, че ракетите, които Северна Корея доставя на Русия, съдържат много компоненти западно производство. Експертите са стигнали до този извод след анализ на останки от балистични ракети, паднали в Харкивска област. Много от частите са произведени след началото на войната в Украйна, се казва в доклада на експертите.