"Второто освобождение" на проф. Евелина Келбечева с премиера в Люксембург

Документалният филм „Второ освобождение“ на професорите Евелина Келбечева, съпродуцент и съсценарист и Светослав Овчаров, режисьор, ще бъде представен тази вечер (сряда, 1 юни) в Люксембург. Премиерата на кинолентата ще бъде в кино „Париж“ в Бетенбург, от 19.30 часа (вход свободен). След излъчването на филма ще се проведе дискусия, в която ще участва един от авторите му – проф. Келбечева, а нейн модератор ще бъде prof. Machtelt Venken.

"Второто освобождение" е документален прочит на малко известната история около Втората световна война и „освобождението“ на България на 9 септември 1944 година. В него с архивни хроники и документи, голяма част от които се показват за първи път, авторите на лентата са създали един вълнуващ разказ за огромните човешки и материални загуби на българската държава, след като СССР й обявява война без формално основание на 5 септември 1944 година. Червената армия, навлязла на българска територия и останала тук до зимата на 1947-а, окупира България за три години, което струва на държавата между 600 милиона и 1 милиард лева на месец. Разнообразният архивен материал, представен във филма, описва как се създават митовете за "освободителната“ кампания на съветските войски в България и „братската обич“ на „великия Съветски съюз“, с чието участие и подкрепа е свалено законното българско правителство с държавен преврат. 

Документалният филм „Второто освобождение“ неслучайно предизвика огромен интерес сред българската публика. Освен много популярен, той стана повод за обществено обсъждане и смислен дебат за всичко случило се през онези две години на съветска окупация и цената, която е платила България за този безпрецедентен исторически факт.

Телевизионната му премиера бе последвана от множество положителни коментари и призиви за разпространението му до по-широка аудитория. Интересът към него  доведе и до неофициалното му разпространение в YouTube и други видеоплатформи с хиляди гледания, макар и без съгласието на създателите му. 

Признание за историческата и художествена стойност на "Второто освобождение" са спечените две награди на фестивала на документалното кино "Златен ритон“ през февруари "за гражданска смелост и доблест да демитологизира най-новата българска история отвъд познатите идеологически клишета, представяйки малко известни факти от близкото минало“.

Заради изключителния интерес към „Второто освобождение, филмът ще бъде представен през юни и в Европейския парламент в Брюксел.