Вучич: Белград ще продължи плащанията към косовските сърби и след отмяната на динара

В Косово вече ще важи само еврото

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че ще бъдат продължени плащанията към косовските сърби след въвеждането на забрана за използване на валутата динар в Косово през тази седмица, предаде АФП.

Предвижда се плащанията в Косово да се извършват само в евро, което е официалната валута на страната.

Вучич произнесе поредна телевизионна реч, в която се обяви срещу предполагаемо преследване на сръбското малцинство в Косово и обвини правителството в Прищина, че се "саморазправя" с общността.

Президентът обаче не уточни дали плащанията ще се извършват с валутата сръбски динар.

"Сърбия има право да финансира определени дейности - здравеопазване, образование, пенсии", заяви Вучич.

"Сърбия ще търси решения как да изплати парите на сърбите в Косово", добави той.

Много сърби в Косово работят в сръбски институции, където заплатите, пенсиите и други финансови транзакции зависят от динара.

През 2002 г. Косово прие еврото за своя валута, въпреки че не е член на еврозоната, нито на Европейския съюз.

Часове преди забраната на динарите да влезе в сила на 1 февруари, Косово заяви че властите няма да приложат забраната незабавно.

"Правителството на Република Косово се ангажира с евентуални преходни периоди, така че гражданите да могат да се адаптират възможно най-бързо, възможно най-лесно и с минимални щети", заяви пред медиите заместник министър-председателят на Косово Бесник Бислими.

През уикенда в съвместно изявление, публикувано от посолството на САЩ в Прищина, заедно със страните от Квинта, беше отправен призив да се отложи прилагането на регламента.

Така нареченият Квинт - Франция, Германия, Италия, Великобритания и Съединените щати - включва пет държави от НАТО, които се фокусират върху Западните Балкани.

Забраната на динарите идва след бурна година в Косово, през която през септември в манастир близо до сръбската граница се стигна до въоръжено противопоставяне между сръбски въоръжени лица и полицията, при което бяха убити най-малко четирима души.

Сърбия никога не е признавала декларацията за независимост на Косово от 2008 г. /БГНЕС