Вучич се готви за неочакван удар с "нож в гърба" от Общото събрание на ООН

Резолюцията за геноцида в Сребреница разбуни духовете в Сърбия

Александър Вучич

Александър Вучич

Сръбският президент Александър Вучич някои държави да забият "неочакван нож в гърба на Сърбия", като гласуват "за" Резолюцията за геноцида в Сребреница в ООН.

„Те ще мълчат през цялото време и накрая ще застанат на страната на големите и силните. Ще има и такива, които ще устоят на натиска и ще покажат, че са готови да се борят за истината и да се противопоставят на странни принципи“, каза Вучич в Ню Йорк, цитиран от вестник "Данас".

На 23-ти този месец се очаква в ООН да бъде гласувана резолюцията. През юли 1995 г. в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиха само за няколко дни над 9000 души. До днес са открити телата на над 8000 от тях. Те са погребани в местността Поточари край Сребреница.

Президентът осъди съвносителят на резолюцията Германия.

„Ако след Първата и Втората световна война, ако Германия ни съди... ще им отговоря. Какво ще стане, когато повдигнем темата за немските престъпления на Източния фронт? Сърбия защитава свободата си тук. Застанахме пред най-могъщите сили и ще отговорим смело и честно", заяви той.

Вучич смята, че подкрепата на Черна гора за резолюцията е "по нечие нареждане". /БГНЕС