Вучич: С президента на РСМ заедно ще честваме Илинден

Александър Вучич и Гордана Силяновска-Давкова

Александър Вучич и Гордана Силяновска-Давкова


Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че заедно с президента на РС Македония Гордана Силяновска Давкова ще отпразнува Илинден, предаде БГНЕС.

Двамата ще посетят манастира "Св. Прохор Пчински" в Сърбия в началото на месец август.

"С президента Давкова проведох сърдечен разговор за най-важните двустранни въпроси, и по-специално за икономическите ни отношения, включително и за мястото на Сърбия и Северна Македония в дневния ред на разширяването на ЕС, и съвместната подкрепа по пътя към евросъюза", написа Вучич в собствения си профил. "Двамата се договорихме заедно да посетим манастира "Св. Прохор Пчински" на Илинден. Това ще бъде отлична възможност за допълнително укрепване на отношенията между двата народа", уточни Вучич.

Манастирът "Св. Прохор Пчниски" се намира на територията на Сърбия, край село Старац, на 3 км от границата със Северна Македония. В манастира на 2 август 1944 година /тогава се чества Илинден по нов стил, бел. ред./ се събират просръбските сили и пратеници на бившия югославски диктатор Йосип Броз Тито. На това събрание, известно като АСНОМ, се взима решение за "създаване на македонски език, азбука, нация".

БГНЕС припомня, че комунистическото управление в Скопие предава на Сърбия манастира и всички погранични села. Решението е взето лично от считания за баща на сръбската пропаганда в Македония след 1945 г. - тогавашният лидер на македонската компартия Лазар Колишевски /по рождение Лазар Кулишев, бел.ред./

На 29 юли 1955 година Ватиканската Международна Католическа телеграфна агенция /ВМКТА/ определя храма като "стар български манастир". Агенцията осъжда преследването и прогонването на монасите от югославския режим, както и на всички македонските българи. ВМКТА припомня, че с декрет е създадена "македонска нация и македонски език" и осъжда "бруталното унищожаване на българското историческо наследство и всичко свързано с българското минало от страна на лидерите на сръбската хегемония в Белград и Скопие". Почти всички участници в АСНОМ са избити и осъдени на тежки присъди. Сред тях е и първият президент на НР Македония Методи Андонов - Ченто.