Директорът на една от най-мощните структури в Сърбия: САЩ и ЕС поискаха главата ми

Проруският Александър Вулин нарече президента Вучич "последният свободен лидер в Европа"

Александър Вулин (най-вляво) на среща с Путин в Москва

Александър Вулин (най-вляво) на среща с Путин в Москва

Дясната ръка на сръбския президент Александър Вучич и основен проводник на руските интереси на Балканите, Александър Вулин, подаде оставка от поста директор на една от най-мощните структури в Сърбия - Агенцията за сигурност и информация (БИА), предаде БГНЕС от Белград. 

На 11 юли тази година Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) санкционира Вулин, изпълняващ изключително важната длъжност директор на Агенцията за сигурност и информация на Сърбия.

„Решението подчертава решимостта на Съединените щати да потърсят отговорност замесените в корупционни сделки, които поддържат техните собствени политически програми и лични интереси за сметка на мира и стабилността на Западните Балкани. Тези корупционни сделки улесняват руските злонамерени дейности в Сърбия и региона“, се казва в изявлението на официалния уебсайт на Министерството от месец юли.

Най-верният съюзник на Вучич заяви, че „САЩ и ЕС искат главата му като предварително условие да не налагат санкции на Сърбия". "Аз не съм причината за изнудване и натиск върху Сърбия и Сръбския свят, но няма да позволя да бъда повод за изнудване и натиск върху Сърбия и сръбския свят. Ето защо подавам неотменимата си оставка от поста директор на БИА", се казва в неговото изявление.

Вулин допълни, че наложените му санкции са доказателство за неговата упорита борба за единството на сърбите.

"Но въвеждането на санкции срещу Сърбия, за които щеше да бъде използвано ръководството ми над БИА, ще бъде доказателство за моя егоизъм", продължи той.

Днес директорът на БИА заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич и Сърбия са изправени пред "заплахи и шантаж, които могат да се сравнят единствено с австро-унгарския ултиматум от 1914 г." и съответно началото на Първата световна война.

"От нас се иска да признаем Косово, да напуснем Република Сърбия и да престанем да бъдем суверенна държава и нация, като наложим санкции на Руската федерация." Ако се съгласим да го направим, следващото искане ще бъде експулсирането на китайските инвестиции, безусловна технологична и икономическа зависимост от Запада, както и продължаване на политическата и териториалната дезинтеграция на Сърбия и приемане на западните ценности, в които няма място за традиционното семейство и нация и в крайна сметка за социална справедливост", каза Вулин в коментар след своята оставка.

Според директорът на БИА, първият показател за правилността на решението му ще бъдат "лицемерните изявления на представителите на САЩ и ЕС", в които, продължи той, "те ще се кълнат, че дори не са искали да налагат санкции на Сърбия".

Вулин допълни, че оставката му няма да промени политиката на САЩ и ЕС спрямо Сърбия, но "ще забави новите искания и изнудвания".

"Те не получиха санкции срещу Русия, не получиха сръбско признаване на Косово, но получиха една сръбска глава". Отказвам да стана част от антируската и антисръбската истерия заради каквато и да е позиция, да престана да се грижа за Република Сърбия и нейното оцеляване и да престана да вярвам в неизбежността на обединението на сърбите и създаването на сръбски свят, отказвам да се откажа от политиката на военен неутралитет и братство с Русия и Китай", каза Вулин.

Според него това е малка победа за САЩ и ЕС, но и негова голяма победа, защото, както посочи, е доказал, че Сърбия и сръбският народ си заслужават всяка жертва.

"Моята жертва е малка в сравнение с размера на светилищата, които защитавам", продължи той.

Вулин благодари на президента Вучич за възможността да "защитава сърбите и Сърбия" и го помоли да "остане президент на всички сърби, последният свободен лидер в Европа, за гордост на цялата нация".

"Надявам се, че на тези избори заедно ще се борим за свободна Сърбия", заключи той.