Мария Габриел обсъди с Великия Архимандрит на Вселенския Трон Харалампий жестоката война на Русия срещу Украйна

Мария Габриел и Архимандрит Харалампий

Мария Габриел и Архимандрит Харалампий

Велик Архимандрит на Вселенския Трон Харалампий (Ничев) - Духовен предстоятел на Българската православна общност в Истанбул към Константинополската Архиепископия проведе днес среща-разговор с външния министър Мария Габриел. 
Ето какво написа по повод на срещата Архимандрит Харалампий на страницата си във фейсбук:

 „На 14-ти ноември т.г. в навечерието на свещения Рождественски пост в сградата на Българското правителство в София се проведе среща-разговор с Нейно Превъзходителство Заместник-Председателя на Министерския съвет и Министър на външните работи на Р. България - Многоуважаемата г-жа Мария Габриел.
Състоялия се прием бе по покана на Нейно Превъзходителство при посещението ù при Българската православна общност към Светейшата Архиепископия на Константинопол в града на Босфора - Истанбул.

В началото на съвместната ни среща бяха предадени както почитанията, благопожеланията и насърченията на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей I към Правителството на Р. България и лично към Нейно Превъзходителство като водещо правителствено лице, което го представлява и е високооценено в Европейския съюз, така също и благословиите му за целия Български народ, приел светата Православна Християнска вяра от неговия предшественик - св. Фотий Велики Просветител.
В открития и силно дружелюбен разговор бяха обсъдени инициативи на Великата Христова Църква - Вселенската Патриаршия, имащи общочовешки характер и са от глобално планетарно значение. Основни теми бяха: екологичната катастрофа, с която следва да се справят ръководствата на държавите, религиите, корпорациите и всички поотделно, но заедно; жестоката война на Русия, в т.ч. и на Православната ù църква срещу Украйна и нейния страдащ народ; нарастващия конфликт в Близкия Изток между Израел и Хамас и възможностите на религиозните институции ведно с международните такива да осъществяват хуманитарна загрижа, постигаща справедлив мир. На срещата бяха обсъдени взаимоотношенията на Българската държава с водещата първопрестолна в Православието Вселенска Патриаршия и възможностите за сътрудничество на световната сцена в днешния, изпълнен с нови предизвикателства променящ се пред очите ни свят. Взаимодействието на Българската държава и нейните институции в и извън Р. България с Вакъфите на Българските православни общности в Истанбул и Одрин - диоцез на Вселенската Патриаршия бяха също задълбочено изговорени след обстоен анализ, включващ и отразяващ каноническите постановки, юридическите статуси, междуцърковните споразумения, междудържавни спогодби, международни договори и протоколи и дипломатическа традиция, а и взаимоизгодните възможности, които както добросъседските турско-български отношения предполагат, така и тези, които са между Майката-Църква на Константинопол и нейната първородна дъщеря в София - Православната църква на България.

На Нейно Превъзходителство бе поднесена в дар книга на Патриарх Вартоломей I, съдържаща неговата концептуална линия за едно по-добро общочовешко съобщество на основата на любовта към Твореца и към Творението Му.

Изказвам дълбоката си признателност на Нейно Превъзходителство, а в нейно лице и на Българското правителство "Денков - Габриел", а така също и на цялото подкрепящо го парламентарно мнозинство, имащо и конституционната дори и количествена, и качествена стойност, за произнесената декларативна почит и категорично заявяваната и прогласена международна значимост на Вселенската Патриаршия и нейния първосветител - Всесвесветейшия Патриарх Вартоломей Първи!
Изпълниха се 8 години от отличаването на Вселенския Патриарх Вартоломей с най-висшата държавна награда на Р. България - Ордена "Стара планина" I-ва степен с огърлие. Патриарх Вартоломей да е носител на най-висшето българско държавно отличие е чест за България пред целия цивилизован свят! Това бе и е Акт на единство, братство и съюзническо партниране!
Дано единомислието занапред винаги да се изговаря и с едни уста!“