Митрофанова бърза - днес ДС на БПЦ (Данииловият Синод) ще заседава по темата “Нов Видински владика”

Определените от Кремъл новоизбран патриарх и вечен гл. секретар взривяват Синода, готвят църковен преврат

Патриарх Даниил

Патриарх Даниил

Димитър Иванов 

На 5 септември т.г. от Видинската митрополия излезнаха със съобщение, че откриват процедура за избор на нов Видински митрополит. Известието го даде пред медиите архимандрит Антим, протосингел на Видинската епархия. 
Било се провело заседание на Видинския епархийски съвет под председателството на Българския патриарх и Софийски митрополит, който по силата на Устава на БПЦ – БП след избора си от Събора за патриарх на БПЦ автоматично поема длъжността “Временно управляващ Видинска епархия”, за какъвто е и назначен на първото си синодално заседание като патриарх на 09.07.2024 г. Това Св. Синод го извършва към новоизбраните патриарси, както при Кирил, Максим и Неофит (по сега действащия Устав) в миналото, докато организират пренасянето на багажа си от мястото, където са били митрополити до мястото им в София – в Патриаршеския дом. Въз основа на Устава и на съществуващото канонично прецедентно право Видинският епархийски съвет няма как да поиска от Св. Синод да изготви за днешното си на 10.09.т.г. заседание Листа на епископите, достоизбираеми за епархийски митрополит, особено пък подписано искане за това от напълно неграмотния в църковно-правно и административно отношение нов патриарх Даниил.

Явно 

Митрофанова бърза за нов московски човек в Синода

 Добре, но си има съществуваща наложена процедура, защото бившият Видински владика не е починал, а е станал патриарх (как и до колко е друга тема). Когато един епархийски престол се овакантява, а не овдовява (по различни причини, вписани в Устава) в случая поради избора на Даниил Видински за Български патриарх, то той след като чисто битово се е преустроил от Видин в София, същият следва да съобщи за това на Св. Синод (както преди направи през 2013 г. и патриарх Неофит, съгласно настоящия УБПЦ - БП). Едва тогава Св. Синод начева процедура за избор на нов епархийски митрополит на овакантения епархийски престол – в случая за нов Видински митрополит на мястото на бившия такъв, който е станал Български патриарх чрез назначаването не на “Временно управляващ Видинска епархия” какъвто в момента той временно е, а чрез назначаването на епархийски митрополит на длъжността “Наместник на овакантения Видински епархийски престол”. Той единствен по УБПЦ-БП има 

правомощията да свика специално заседание на Видинския епархийски съвет,

 с което той по функциите на уставната си длъжност да поиска каноническата процедура по избор на нов Видински митрополит да стартира от Св Синод като Върховна духовна власт в БПЦ.

Другото е не само фалш, а пряк опит на новия патриарх Даниил еднолично да избира за свой приемник във Видин следващ митрополит. Действие на новия патриарх Даниил, напълно противоречащо и на Устава, и на Канона, и на Традицията (продължаваща част от Свещеното Предание), но и на Морала!

Постановленията на чл. 84, ал. 1 и ал. 2 са част от българския църковен Устав, приет от Църковно-народния събор през 2008 г. в Рилската света обител именно поради изискването да няма опорочаване на процедурата на избор за нов митрополит, тъй като предишният такъв, който е избирал епархийските избиратели и ги е утвърждавал еднолично, а пък и е повтарял избори в духовни околии на епархията многократно докато не бъдат избрани негови приближени, които му избират и Епархийския му съвет по силата на чл. 110, ал. 2 и ал. 3 да не може пряко да оказва директно въздействие върху избирателите в процеса на избора, особено когато това се отнася за овакантил се епархийски престол от лице, станало даже Български патриарх. 

Защо? Защото до Българския патриарх, съгласно чл. 88, ал. 2 като председател на Св. Синод се изпраща Протокол за станалия избор. А също така, съобразно чл.89, ал. 1 и ал. 2 пак жалбите и възраженията по състоялия се избор (ако има такива) се изпращат до Българския патриарх и Св. Синод като последна каноническа инстанция, която канонически утвърждава епархийската процедура, преди евентуалното стартиране на окончателната такава на канонично ниво в Св. Синод. Иначе ситуацията би била

 “от мен до мен чрез мен”

Не може патриарх Даниил да избира заедно с избраните в миналото му качество от него епархийски избиратели нов епархийски митрополит във Видин и той да контролира и преценява сам своите си действия, а пък и да участва също така и в изготвянето на листата с кандидатите, а впоследствие да дава утвърждение за провелия се избор. Това е абсолютно опорочаване на заложените в новия Устав на БПЦ – БП защитни механизми по идеята предишен митрополит да не въздейства на избор за нов митрополит на овакантила се епархия.

Сега патриарх Даниил Подмосковски, както иронично го наричат вярващите и явно действащ и като Задунайски иска

 да подведе Св. Синод и той лично да бъде едновременно ЦИК, РИК и СИК

 Абсурд! Той е избирал по околиите избирателите. Те са му гласували епархийските съветници. Те ще гласуват за двама от достоизбираемите. А той ще официализира и легитимира на канонично ниво като Български патриарх редовността на избирателния процес.
Тотална гавра с Устава и 10-то септемврийски църковен преврат след 80-годишния такъв от 09.09.1944 г., който наложи тоталитарен режим и чиито жертви на комунистическия терор ДС (Данииловият Синод) вчера по повод кървавата 80-годишнина не почете дори с молитва. Даниил стремглаво завзема еднолично властта в БПЦ, отстранявайки лакатушещия се Синод от правата линия “София – Москва”, като нарушава църковното правило в БПЦ, че Патриархът е при Синода, а не както в Русия – Синодът е при Патриарха.
Нагъл, неграмотен и с ясно изразен специфичен поглед патриарх инсталираха от ГРУ в България 80 години след съветската окупация.