Нова руска хибридка – попове активирани от Гаврарил Ловчански сеят разкол, искат наказания за трима владици и двама епископи

Вселенският патриарх Вартоломей с български и украински висши духовници

Вселенският патриарх Вартоломей с български и украински висши духовници

Попове путинисти, от Пирдопска околия,  които са и поддръжнице на православния сатанизъм на Кирил Гундяев  бяха активирани да поискат от Светия синод тежки наказания за пловдивския митрополит Николай, старозагорския Киприан, доростолския Яков, величкият епископ Сионий - игумен на Троянската и Бачковската света обител, смолянския епископ Висарион. Причина за гневната  им реакция е проведеното на 19 май тази година съслужение в “Свети Стефан” в Истанбул заедно с висши духовници от Новата украинска православна църква. Украинските духовници са наречени от пирдопските попове разколници, а църквата им е обявена за неканонична.

Пирдопските попове твърдят, че са изпратили нарочно писмо до Св. Синод, но до този момент не е качено като новина на сайта на Патриаршията. Писмото бе публикувано от сайта „Гласове“, но липсват конкретни имена на подписалите.

От писмото още става ясно, че въпросните попове не признават първостепенната роля на Вселенската патриаршия като Църква Майка, а като единствено легитимна в Украйна приемат само старата Украинска православна църква на митрополит Онуфрий, която е част от Московската патриаршия на Кирил Гундяев. Тя проповядва избиването на украинци и благославя мръсната война на Путин. Поповете путинисти се противопоставят и на присъствието на патриарх Вартоломей при избора на нова български патриарх.

Парадоксалното в случая е, че в цялата Пирдопсска околия има само пет свещеника, от общо 1760 в  цялата страна, които искат наказание за трима владици и двама епископа. В църковните среди коментират, че подобно безумие се случва за първи път, но зад мръсната атака срещу Новата украинска православна църква, призната с Томос от Вселенската патриаршия стои поредна руска подривна операция. Тя е реализирана у нас от руския посланик Елеонора Митрофанова и най-верния им слуга в Синода - владиката Гавраил Ловчански, наричан с ирония от вярващите Гавраил Московски. Въпросна "бунтовна" Пирдопска околия реално е част от Ловчанска епархия, контролирана от Гавраил. Архиерейският  му наместник в Пирдопска духовна околия е свещеноиконом Йоан Алексиев, който е бил натоварен от шефа си да организира недоволните и да посее семето на разкол и противопоставяне в духовенството.

По време на визитата си в Цариград висшите български духовници служиха с украинските гости и заедно с Вселенския патриарх.

Целта на провокацията организирана от Гавраил е Русия да запази силното си влияние в БПЦ, което бе насадено по време на покойния патриарх Неофит. Задачата сега е да бъдат мобилизирани проруските слуги у нас, за да бъдат овладени от хора на Кремъл предстоящите избори на Сливенски владика тази неделя и на патриарх в края на юни. Очакват се други провокации, инспирирани от верните на Гундяев у нас духовници.

Ето писмото на Пирдопските попове:

ДО СВЕТИЯ СИНОД 
НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА – 
БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

Ваши високопреосвещенства,

 Долуподписаните свещеници от Пирдопска духовна околия, Ловчанска митрополия, с тревога се обръщаме към Св. синод във връзка със случилото се на 19 май 2024 г. в манастира Балъклъ в Турция съслужение и евхаристийно общение на петима български архиереи с представители на т. нар. Православна църква на Украйна.

Държим смирено, но и предвид важността на въпроса – ясно и твърдо, да заявим следното:

1. Категорично възразяваме БПЦ да участва в политически дела, които освен всичко друго протичат и извън границите на страната ни. Напомняме, че канонична Христова църква в пределите на Украйна винаги и за всички е била Украинската православна църква, сега водена от Киевския митрополит Онуфрий, а новосъздадената и усилено промотирана от Константинополския патриарх Вартоломей ПЦУ: в най-добрия случай – геополитически проект в църковни одежди, а във всеки случай – лъжецърква.

2. Настояваме тримата митрополити и двамата епископи да понесат отговорност за тежкото самочиние, с което нанесоха рана не на себе си, а на цялото църковно тяло и точно преди избора на патриарх внесоха тежък смут, заплашващ единството на Христовата църква в България.

3. Изразяваме негодувание от нововъведената от Фенер и все по-усилено употребявана еклесиологична терминология за „Църква-майка” и нейни „дъщери”, с което бива подменяно изконното разбиране за Църквата като тайнствено Тяло Христово и като видимо стадо с пастир Господ Иисус Христос; вместо това бива налагано схващане за Църквата като глобална човешка институция с корпоративен характер. Изразяваме учудване и дълбоко неразбиране защо подобна терминология започва да се чува и от устата на български архиереи, и то от най-високо място...

4. Заявяваме, че присъствието на патриарх Вартоломей на предстоящия избор за български патриарх, за което той твърди, че е поканен, е безусловно нежелано. Със своите действия и заявления от последните години патриарх Вартоломей неизменно се превръща в източник на тежка съблазън за голяма част от вярващите в България, а след учредяването на ПЦУ – вече и за вселенската Църква. Не желаем присъствието му и заради сегашното въвличане на български архиереи в беззаконието си.

5. Подчертаваме, че никой нито ни е принудил, нито предложил, нито подтикнал да напишем това писмо, а се водим единствено от съвестта си на свещеници и християни.

23.05.2024 г.
гр. Пирдоп
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
С почитание и покорство в Христа към Ваши високопреосвещенства
оставаме верни чеда на светата православна Църква: