Официално: Арсений е новият Сливенски митрополит, въпреки подривната дейност на Митрофанова

Той получи гласовете на 7 от духовниците

Новият владика на Сливенска епархия

Новият владика на Сливенска епархия

Димитър Иванов

Със свещеното библейско число 7 днес  в Архиерейския параклис “Св. Цар Борис-Михаил Покръстител Български” в Синодната палата в столицата Знеполски епископ Арсенийбе избран за нов Слививенски митрополит. Това стана факт след отслужване на Златоустова св. Литургия, в края на която Св. Синод во главе с Наместник-Председателя си и Местоблюстител на вдовстващия Български Патриаршески Престол – Врачанският митрополит Григорий  отслужи Пасхален молебен, призоваващ Божията благодат за въздействие върху сърцата и умовете на присъстващите членове на Св. Синод, за посочване чрез осъзнат и волевù отговорен избор кому да се падне Божият жребий да бъде като апостолски приемник - нов член на Българската йерархия в качеството му на уставно и канонично избран за право-правещ епархийски архиерей на Сливенската митрополитска катедра.

Вчера към 16:30 ч. Св. Синод в пълен състав единодушно постанови, че провелият се за втори път епархийски избор в гр. Сливен на 19-ти май т.г. е изцяло уставосъобразен и днес ще се осъществи богослужебно синодален канонически избор за прогласяване с нарочен Акт на Св. Синод за нов Сливенски митрополит измежду избраните от сливенските епархийски избиратели като първи Знеполски епископ Арсений с 27 гласа и Мелнишкия епископ Герасим с 25 гласа.

Епископ Арсений към момента по решение на Св. Синод заема длъжността “Първи викарий (помощник) на Пловдивския митрополит Николай”. Той е известен както в Пловдивската епархия измежду духовенството и богомолците, така и в средите на свещенството в България със своите изключително добри организационни качества, възгледи по отстояване чистотата на православната вероизповед, привърженик на консервативната линия на Църквата, строг в поведението си към себе си и подопечните му и водещ почти аскетичен начин на живот в това число – той е 

постник

 Държи на дисциплината в Църквата, но я налага с дипломатически такт и християнска благост. Млад, енергичен и всеотдаен. Той е държан изключително изкъсо от своя началник – митрополит Николай и натоварван с всякакви задачи, с които се е справял отлично. Той ръководи единствената в страната Пловдивска православна телевизия и координира цялостната благотворителна дейност на най-голямата и най-богата Пловдивска епархия. 

Вторият кандидат – епископ Герасим е назначен за Главен секретар на Св. Синод на Българската църква директно от предишния председател на Отдела за външни църковни взаимоотношения на Московската Патриаршия – митрополит Иларион Алфеев, идеолог и дясна ръка на военната псевдоцърковна идеология на Руския патриарх Кирил Гундяев, заедно със старообрядческия философ Дугин, обявили войната срещу Украйна за “Свещена война в защита на свещените граници на Света Русия”. Този човек, който няма нито средно, нито висше богословско образование е завършил в София НАТФИЗ, работил е като барман в елитен столичен хотел и изведнъж в края на житейския път на по-предишния Български патриарх Максим той бива замонашен и директно изпратен мигновено в Москва. Там става 

духовно чудо на Иларион Алфеев

 и негов личен стипендиант в непризнатата нито от държавни органи, нито държавни институции школа с наименование “Аспирантура за църковна дипломация”, което освен че звучи като “агентура” си е истинска руска школа към ГРУ за подготвяне на руски шпиони в православните държави под прикритието на расото. Герасим е любимецът на тази Школа. Преди още да се снабди с тапия оттам след овакантяването на позицията “Гл. Секретар на Св. Синод на БПЦ” той бива парашутиран на нея директно по личен заказ от кремълския жрец на Путин – Кирил Гундяев. Осъществяването на назначаването му се извършва от тези, които бълват безпроблемно кадри за българските спец служби – а именно Библиотекарския институт и в частност добре известното лице от годините на ДС Димитър Иванов, популярен като Гестапото.

Герасим може да има за единствени свои добродетели страстните си смъртни грехове, леност и чревоугодие. Но като човек на такава институционална позиция е персонажът в БПЦ, който притежава цялата база данни и всичката преминаваща църковна, държавна, дипломатическа и международна (междуцърковна в т.ч.) информация, която преди да се докладва на Български патриарх Неофит докато бе той жив и сега на Наместник-председателя на Синода достига по различни канали за координация директно лично до Елеонора Митрофанова и до руските шпиони у нас, които са български граждани, коментират запознати в църковните среди.
Този  персонаж многократно е засичан да работи 

срещу българския национален интерес в полза на Путинова Русия 

и в последните вече 10 години той държи на къс повод в пълно подчинение Българската Патриаршия като най-ниско по ранг поделение на Московската Патриаршия, защото под затворените очи на Българската Прокуратура, на Българското контраразузнаване и на Българските правителства в последното десетилетие той има вътрешно-ведомствената закрила на членове на Синода – като митрополитите Гавриил Ловчански, Йоан Варненски, Серафим Неврокопски и Даниил Видински, към които днес се присъедини и самият наместник-председател на Св. Синода - Врачански митрополит Григорий. Гласовете им обаче се оказаха недостатъчни, за да наложат любичеца на Митрофанова Герасим.

Въпреки сигналите на партньорските съюзнически Служби дори след екстрадиране на руските шпиони в расо Българската държава продължава да обезпечава руските интереси през Герасим над уж Българската църква. 

Днес Синодът избираше между  Дугин – идеолога на путиновия ревизионизъм и Иларион Макариополски – идеолога на възстановяването на Българската църква.

Днес Бог беше в Синода, откъдето преди 80 години болшевиките Го прокудиха!

Биография на новия владика

Знеполският епископ Арсений е на 37 години. Ръкоположен е в епископски сан от покойния Сливенски митрополит Йоаникий.

Арсений е най-младият епископ в Българската православна църква.

Той е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г. След това е приет в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Продължава обучението си в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски” - специалност „Теология”, който завършва през 2009 г. Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. Арсений е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив.

На 2 юли 2014 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина" в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Тогава Арсений е 28-годишен. Според устава на Българската Православна църква за епископ може да бъде ръкоположен духовник, който е навършил 35 години. Тъй като Арсений е преминал другите степени в каноничното служение, ръкополагането му в епископски сан става с решение на Светия синод и благословията на Патриарх Неофит.