Преди три дни Вассиан служил с двама софийски епископи, твърдял, че докато Митрофанова е в България няма кой да го пипне

Вассиан в служение с Поликарп и Исак

Вассиан в служение с Поликарп и Исак

Изгоненият днес руски шпионин с расо Вассиан Змеев само да преди три дни е бил напълно сигурен, че никой няма да го изгони от България. На 17 септември, когато православните българи почитат Вяра, Надежда, Любов и майка им София, шефът на руското Подворие у нас е участвал на богослужението за празника в храма „Света София“ с двама епископи – викарият на Софийската митрополия и епископ Белоградчишки Поликарп и Велбъждския епископ Исак. За събитието съобщава лично сайтът на Подворието. По това време Змеев вече беше обявен за персона нон грата от македонските служби за сигурност, но търсеше показни изяви в София, демонстрирайки, че не се притеснява от реакцията на западната ни съседка. След службата, в разговор с нашия духовници Змеев е изразил увереност, че докато Елеонора Митрофанова е посланик на Русия в България, няма кой да поиска експулсирането му. Освен това бил убеден, че българското духовенство е вярно на Московския патриарх Кирил и ще го защити.

72 часа по-късно

ДАНС опроверга самоуверения поп

на Руската църква, прикриващ зад расото си действия, насочени против националната сигурност на България. Всъщност през последната седмица Поликарп е имал още едно публично служение с Вассиан, легитимирайки го в обществото. Той демонстрира и близост с Митрофанова и доста чест е неин домакин. Другият епископ Исак пък  е личен стипендиант на руския патриарх Кирил и възпитаник на Иларион Алфеев.

За сега БПЦ и Синодът мълчат оглушително. Шпионинът Вассиан го няма, но тук са митрополитите, епископите и духовниците, с които той е контактувал и прокарвал опасни руски интереси. Те безспорно трябва да бъдат обект на вниманието на родното контраразузнаване. Открит остава и въпросът, защо за почти 5 години присъствие в България родните служби не успяха да засекат опасните му активности, а македонските им колеги го неотрализираха за по-малко от година. Вероятно причаната се корени и във факта, че президентът Радев предпочитал да гостува на венчавки в Руската църква, извършвани от Вассиан.

В духовните среди се коментира и друг любопитен факт. Ловчанският митрополит Гавраил, който се слави като най-верният син на Руската църква, напуснал страната, след като избухнал скандалът с изгонването на Вассиан от Скопие. Твърди се, че Гавраил е заминал по спешност на гости на Руската църква в Полша.