Протойерей Владимир Тишчук да бъде проверен за съпричастност към руските специални служби, преди да получи разрешение за престой в България

Връщат ни към времето на КГБ-ийските църковни практики от времето на съветската епоха

Авторът

Авторът

Проф. Дилян Николчев

Назначаването на протойерей Владимир Тишчук, клирик на Виенската и Австрийска епархия, за предстоятел на руското подворие в българската столица ни връща отново към недалечното минало от времето на комунистическите атеистични режими в Европа и по-точно как се учредяваха епархии на поместни православни църкви в западна Европа и кои зависими от КГБ архиереи ги ръководеха в онези години. Вече коментирах многократно за учредяването на Западноевропейска епархия в началото на 80-те години по предложение на офицера на строго секретен щат и под чуждо име в ПГУ на ДС митрополит Симеон, с основен аргумент повишаване възможностите за агентурни операция на ДС в Западна Европа. 

Протойерей Владимир Тишчук идва от Виенската и австрийска епархия, ключар на катедралата "Св. Николай". Виенската и австрийската епархия е учредена през 1962 г. след специален анализ на КГБ, като за първии неин архиерей е поставен за епископ Виенски и австрийски Филарет Донисенко с агентурния псевдоним "Антонов", След кончината на руския патриарх Пимен през 1990 г. /също офицер на КГБ/ Филарет е един от тримата претенденти за патриаршеската катедра. През 90-те години предстаятелства УПЦ, канонично непризната от останалите православни църкви. С други думи продължаваме да сме свидетели на КГБ-ийските църковни практики от времето на съветската епоха. Ще бъде ли дадено на протойерей Владимир Тишчук  разрешение за престой в Р. България от страна на българските власти след проверка и анализ за съпричастност към руските тайни служби, както и дали ще му бъде дадена канонична благословия от страна на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, предстои да видим.