Кипърският архиепископ Хризостом идва на Балканите, за да обсъди кризата в православните отношения

Свещеникът ще посети Сърбия, България и Гърция

архиепископ Хризостом

архиепископ Хризостом

Кипърският архиепископ Хризостом съобщи официално, че в близките дни ще посети Сърбия, България и Атина, където ще се срещне с предстоятелите на поместните църкви в съответните страни, за да обсъди кризата в междуправославните отношения, възникнала след даването на автокефалия на Православната църква в Украйна.

Повод за излизането на официално съобщение е не самата визита, която е част от посредническата мисия на предстоятеля на Кипърската църква, а тиражирана в кипърски медии информация, че Вселенският патр. Вартоломей е забранил на архиеп. Хризостом в разговорите му с отделните предстоятели да бъде включен Албанският архиеп. Анастасий.

Предстоятелят на Кипърската архиепископия заявява, че тази новина не отговаря на истината и че той постоянно информира Албанския архиепископ за всички проведени досега срещи, както и за тези, които предстоят. Той припомня, че изпълнява посредническата си мисия, която е негова инициатива, с пълната подкрепа на Вселенската патриаршия. В заключение той призовава всички да не пречат с подобна дезинформация на усилията на първойерарсите да доведат до края своето дело, което, с Божията помощ, ще допринесе за добър резултат и благото на цялото православие.

„В отговор на скорошни публикации, според които Вселенският патр. Вартоломей е отказал Албанският архиеп. Анастасий да участва в разговори с останалите предстоятели на поместните православни църкви във връзка с украинския проблем, тъй като не изразявал възгледите на Вселенската патриаршия, Кипърският архиеп. Хризостом, който пое инициативата за тези срещи, заявява следното, че не е получавал никаква подобна заповед или препоръка от Вселенския патр. Вартоломей за неучастие на Албанския архиеп. Анастасий в разговорите с останалите предстоятели по украинския въпрос. Не само не сме получавали подобна заповед или препоръка, но аз лично поддържам постоянно осведомен Албанския архиепископ за всички проведени досега срещи с предстоятелите на църквите от Близкия Изток, с които съм се срещал до този момент, но и самият Албански архиепископ лично по телефона разговаря с тримата патриарси на древните патриаршии на Близкия Изток за нашата среща в Кипър. През следващите дни, ако е рекъл Бог, ще пътувам за Сърбия, България и Гърция, където ще се срещна с предстоятелите на тези църкви, за което също Албанският архиепископ е уведомен.

В заключение искам да заявя, че подобни публикации не помагат и ако някои действително се вълнуват за доброто на Вселенската патираршия и обичат искрено Вселенския патриарх, трябва да се отнасят към тези теми с по-голямо внимание. И да оставят необезпокоявани първойерарсите да доведем докрай делото, което започнахме, с официалното съгласие на Вселенския патриарх, и което се надяваме с Божията помощ да доведе до добър резултат за благото на православието и за Божия слава. Препоръчваме на всички да покажат уважение и да не разпространяват безпочвени информации, чиято цел е единствено да впечатляват", се казва в съобщението от Кипър.