Кой е българинът, който получи честта да пази Томоса на Украинската църква?

В БПЦ е недолюбван заради преки и остри конфликти с Волколамския митрополит Иларион Алфеев, заместник на руския патриарх Кирил

Архимандрит Харалампий

Архимандрит Харалампий

Вселенският патриарх Вартоломей неволно почете и православните в България, давайки Томос на новата и призната Украинска църква. Архимандрит Харалампий, който е роден в България и е бивш клирик на БПЦ, получи честта няколко дни 

да пази Томоса,

който Вселенският патриарх утре ще връчи на каноничния Киевски митрополит Епифаний. Днес той беше подписан от патриарх Вартоломей в присъствието на главата и Св. синода на Украинската църква, президента на страната Петро Порошенко, цялото правителство и много депутати.

Архимандрит Харалампий, който придружава президента Порошенко и митрополит Епифаний в Истанбул, внесе тържествено Томоса в Катедралния храм на патриаршията.

Харалампий е родом от Смолян. Майка му е украинка, а баща му българин. През 1990 г. става духовник. Съученик е на българските митрополити Николай Пловдивски и Наум Русенски, но за разлика от тях не прави бърза и блестяща кариера в БПЦ. Бил стипендиант на патриарх Вартоломей в богословския институт „Светия кръст” в град Бостън, САЩ. Впоследствие служи известно време в Кипърската църква, по-късно става дякон на покойния Александрийски патриарх ПетърVII. В последствие се завръща в България и е бил клирик на Видинска епархия при покойния митрополит Дометиан. Тук става обект на скандална манипулация от страна на ръководството на Видинската митрополия. Обвинен е във финансови злоупотреби при управлението на Добридолския манастир. По-късно официално е 

оневинен от Окръжния съд във Видин, 

като става ясно, че несправедливо е набеден. Въпреки това Св. синод го низвергва. Малко преди смъртта си митрополит Дометиан го възстановява като духовник с уговорката, че ще освободи заемания пост в епархията доброволно. Напускайки Видинска епархия веднага е приет от патриарх Вартоломей и е назначен за архиерейски намесник на православните в град Бурса. В последствие е определен да отговаря за украинците, живеещи в република Турция и е съветник на патриарха по въпросите на славяно-езичните църкви. 

Няколко пъти в своята биография Харалампий има 

преки и остри конфликти с Волколамския митропилот Иларион Алфеев,

който е заместник на руския патриарх Кирил. В църковните среди се твърди, че именно заради това са проблемите му с БПЦ, често подклаждани и от религиозен сайт, свързан с ДС.

Миналата година патриарх Вартоломей определи при богослужение в българските църковни общини в Истанбул и Одрин архимандрит за свой представител.