Вярата на простолюдието, че Русия ни желае доброто е сляпа, за съжаление, това не го пише в съветските ни учебници

Момчил Дойчев

Момчил Дойчев

Момчил Дойчев

Спекулацията,  че "народът не желае изпращането на оръжия за Украйна" се нуждае от обяснение. Не става дума за никога не показани социологически анализи, или демоскопски проучвания на общественото мнение. Не можем да отречем, че в такива проучвания може да има и почти винаги присъства елементът манипулация. Освен това има и множество методологически проблеми при провеждане на изследването и много опасности от погрешно тълкуване на данните.

Тук просто става дума за за спекулация с понятието "народ" и с понятието "воля на народа". Тези, които говорят от името на народа, обикновено внушават или натрапват своето желание каква да бъде "общонародната воля". Всъщност "народ" като сборно понятие в обикновена ситуация на практика не съществува - може да се прояви обаче в момент на екзистенциални изпитания - както е в момента в Украйна. В обикновено мирни времена народът се състои от различни групи граждани, които по определени въпроси имат различни, понякога напълно противоположни мнения. Работа на правителството е не да следва сляпо волята на обикновено неинформираното, или манипулирано, или направо политически неграмотно мнозинство /и обикновено е така не само у нас!/, а да води води политика съобразно това, как разбира интересите на страната. Наистина днешните популисти и демагози спекулират именно с "националният интерес". Но противно на популистите и демагозите, които се водят от най-масовите ретроградни и вредни идеи на "народното простолюдие" - с което спекулират марксистите, фашистите и националистите - само за да натрапят своята гледна точка - националният интерес се постига чрез дълбочинен политологичен анализ, а не се води от невежото и тежко манипулирано мнение на простолюдието. И правителството го налага, за да защити страната си - най-често от популистите и демагозите, служещи на чужда държава - агресор вътре в страната.

Всъщност тук става дума за внедрена тежка митология - русофилството като "грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси" като "политическо знаме, вървенето и воюването, под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа". Вярата на българското простолюдие, че Русия ни желае доброто е толкова сляпа, че не се нуждае от сериозно опровержение. Всъщност цялата ни история показва, че Русия, СССР и днешната Руска федерация не само не ни желаят доброто, но че всъщност е точно обратното.

За съжаление това не го пише в съветско-комунистическите учебници по история, от които все още се манипулира и култивира простолюдието в България. Ако не беше така, нямаше да има маскирани като "патриотични", а всъщност антибългарски партии като "Атака" и "Възраждане", а техният източник - БКП/БСП просто нямаше изобщо да съществува.