Вьоса Османи: Международната общност трябва да накаже Вучич

Той нарушава думата си да не оказва незаконен натиск

Вьоса Османи

Вьоса Османи

„Международната общност трябва да накаже Александър Вучич, тъй като използва косовските сърби като инструмент за натиск.“ 
Това заяви косовският президент Вьоса Османи.

Тя апелира към сърбите в Северно Косово, да не се отзовават на призивите на „Сръбска листа“ (най-голямата партия на косовските сърби – бел.ред.) да бойкотират преброяването на населението в Косово, съобщи „Албениън пост“.

"За съжаление, за пореден път сръбският президент Вучич е този, който не държи на думата си пред своите съюзници, дори и на срещите с германския канцлер Шолц и френския президент Макрон, но и на други срещи, на които е гарантирал, че няма да оказва незаконен натиск върху сърбите." - каза Османи.

"Искам да призова международната общност, нашите съюзници, да се противопоставят много по-активно на този незаконен натиск върху сърбите, живеещи в Косово, а също и да накажат Вучич, който за пореден път не спази думата, която даде пред тях." - добави косовският държавен глава.

Въпреки че за първи път в преброяването в Косово ще бъде включено и сръбското малцинство, „Сръбска листа“ помоли гражданите да не участват.

Партията предупреди, че в противен случай дори няма да участва в референдума, който се очаква да се проведе на 21 април в четирите северни общини за отстраняване на албанските кметове. /БГНЕС