Вьоса Османи: Режимът на Милошевич изнасили 20 000 жени в Косово, без свобода няма просперитет и равенство

Вьоса Османи

Вьоса Османи

По време на жестокия режим на Слободан Милошевич 20 000 жени бяха изнасилени в Косово. Без свобода не може да има икономически просперитет и равенство. Това заяви президентът на Косово Вьоса Османи на форума "Разчупване на бариерите: Инвестиране в жени предприемачи", предаде репортер на БГНЕС.

Събитието е организирано от "Глобалната инициатива на Клинтън" (Clinton Global Initiative – CGI) и Domuschiev Impact.

Османи благодари на бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, която участва във форума, за американската помощ за Косово през 90-те години на миналия век.

"Без свобода, мир и демокрация, не може да има икономически просперитет или равенство.

Дори нямаше да имаме възможността да се борим за това", подчерта косовският президент.

"Косово е пример за силата на демокрацията, когато тя се изправя срещу тиранията", добави Вьоса Османи.

Събитието събира световни лидери от публичния и частния сектор, за да идентифицират начини за подкрепа на глобалния напредък на жените.

CGI е общност от утвърдени и изгряващи лидери, които работят заедно за създаване и прилагане на ангажименти за действие – нови, специфични и измерими решения за належащи глобални предизвикателства. Срещата в София е част от „Пътят към септември" на CGI – ежегодни събирания за установяване на нови партньорства и инициативи преди Годишната среща на CGI 2024 в Ню Йорк на 23 – 24 септември.

Форумът събра повече от 200 лидери, които ще работят заедно по инициативи за подкрепа на женското лидерство и по-справедлив достъп до капитал, заетост и напредък.

Сред участниците в срещата са президентката на Косово Вьоса Османи, Чери Блеър - съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър и основателка на Фондация за жените “Чери Блеър”, Йозлем Денизмен - основателка на разплащателната платформа Monay.

Във форума участват още Джесика Еспиноза - създателка на 2X Global - глобална организация за инвеститори, доставчици на капитали и посредници, Елпита Кокота - създателка на MEXOXO - неправителствена организация, която подкрепя жените предприемачи.

В София е и Джослин Манган, която е създател на Him for her - социално дружество, чиято мисия е да има повече жени в управителните съвети на компаниите. /БГНЕС