Вьоса Османи: Вучич защитава извършителите на кланета по време на войната в Косово

„Малките деца, най-малките на 6 и 10 месеца, бяха изгорени от полицията и армията"

Вьоса Османи

Вьоса Османи


„Вучич подслонява и защитава полицаи, извършили престъпления по време на войната в Косово“.

Това заяви косовският президент Вьоса Османи по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, съобщи „КоССев“.

В речта си пред Съвета, косовският президент разказа историята на жена, оцеляла след едно от най-зверските масови убийства, извършени от силите на военнопрестъпника Слободан Милошевич – клането в Поклек. Същата жена придружава Османи в рамките на заседанието.

"Преди пет дни отбелязахме 25-ата годишнина от едно от най-тежките и нечовешки кланета на режима на Милошевич. Елхаме Мучоли, която ме придружава на това заседание днес, е била само на 14 години, когато сръбската полиция нахлува в дома ѝ. 53 цивилни, повечето от които деца, са убити, след като са натикани в една стая. Докато полицията отивала за припаси, Елхаме успяла да скочи през прозореца и да избяга, въпреки че била ранена от куршуми. Скоро полицията се върнала с бензин и подпалила всичките 53 цивилни, като Елхаме никога не успяла да забрави оглушителните писъци на някои от децата, които все още били живи, когато били изгорени.“ - разказа Османи.

„Малките деца, най-малките на 6 и 10 месеца, бяха изгорени от полицията и армията в опит да бъдат унищожени от лицето на земята, само защото са албанци, защото принадлежат към други националности. В памет на жертвите близо до мястото, където се е случило всичко това, беше издигнат паметник, но нито един сръбски политик - дори един - не дойде да коленичи пред гроба на тези малки деца.“ - подчерта косовският президент.

„И като си помислим, че масови убийства от такъв мащаб бяха извършени във всяко кътче на страната, като малки деца, жени, включително бременни, бяха безмилостно убити, заради войнствения манталитет, който все още живее и продължава да съществува в Белград, и господа, можете да слушате пропагандата на Вучич и да го оставите да прокарва своя исторически ревизионизъм по сценарий на Русия, но единствената истина за режима на Вучич е тази, която се крие в постоянното отричане и никога не поемане на отговорност за тези ужасни престъпления; никога не се извинява и не показва признаци на разкаяние. Никога!“ - заяви тя.

„Клането в Поклек, както и всички останали кланета в Косово, показа, че Милошевич и тогавашният му министър на пропагандата, който днес седи на президентския стол (визира Вучич), не само са искали да изтребят всички косовски албанци от лицето на земята, но и да унищожат доказателствата. Вучич продължава да предлага убежище, защита, повишение на специалните полицейски части и армейската бригада, извършили престъпленията срещу семейството на Елхаме“, каза още Османи.

„В делото на Хагския трибунал "Шайнович и други" беше потвърдено, че в деня на престъплението в Поклек се е намирал отрядът на 86-та специална част на сръбската полиция, заедно с 15-та бронирана бригада и 37-ма моторизирана бригада на югославската армия. Установени са отговорните лица, включително бившият командир на 86-и отряд Драган Обрадович. Въпреки това отговорните лица никога не са били съдени. Напротив, те получиха работа и почести от най-висок ранг." - добави Османи. /БГНЕС