Катастрофата с руския Ил-76 постави ООН в задънена улица

Взаимни обвинения между Моска и Киев, ООН призовава двете страни да се въздържат от действия, които може да ескалират още военния конфликт

Русия и Украйна си прехвърлиха взаимно отговорността за катастрофата на руския военен самолет Ил-76 близо до границата с Украйна на заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано спешно по искане на Москва.

Русия обвинява Украйна, че е свалила самолета, в който, според руските власти, е имало 65 украински военнопленници. Заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви: "Цялата информация, с която разполагаме, показва, че ние имаме работа с едно предумишлено и добре обмислено убийство".

Полянски обвини украинците, че са готови да жертват своите собствени граждани заради геополитическите интереси на Запада.

"Украйна не беше информирана за броя на машините, пътищата и средствата за транспортиране на пленници. Това само по себе си би могло да представлява нарочен акт от страна на Русия, за да застраши живота и сигурността за военнопленниците“, отговори украинският заместник постоянен представител в ООН Кристина Хайовишин.

Заместник-генералният секретар на ООН Розмари Ди Карло изтъкна, че световната организация не може да провери твърденията и обстоятелствата около катастрофата, но е ясно, че инцидентът става в условията на руската инвазия в Украйна и бушуваща война.

"Призоваваме всички замесени страни да се въздържат от действия, изявления или обвинения, които могат да разпалят допълнително този опасен конфликт", каза Ди Карло.