Wall Street Journal: Олигарси на Путин продължават да финансират нови частни военни армии на Кремъл

Руските военни блогъри продължиха да критикуват руското военно командване, че не успява да създаде дългосрочни способности за обучение, тъй като държи на фронта квалифицирани командири и войници и оставя неопитни кариеристи да обучават новобранци и офицери. Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна, изработен от Института за изследване на войната (ISW).

Анализатори и руски блогъри намекват, че предполагаеми дългогодишни съюзници на руския президент Владимир Путин финансират подчинени на руското министерство на отбраната частни военни компании. Две от тях са поели бившите операции на "Вагнер Груп" в Африка.

На 3 ноември Wall Street Journal (WSJ) съобщи, че руското министерство на отбраната (МО), включително заместник-министърът на отбраната Юнусбек Евкуров и членове на Главното управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили (ГРУ), продължава да полага усилия за включването на дейностите на "Вагнер груп" в Африка в подчинените на МО частни военни компании (ЧВК) "Редут" и "Конвой".

WSJ съобщава, че Аркадий Ротенберг и Генадий Тимченко, двама руски милиардери, които познават Путин от десетилетия и са от близкото му обкръжение, финансират съответно "Конвой" и "Редут".

Това решение вероятно е опит да се попречи на една ЧВК и един финансист отново да придобият власт и влияние, които потенциално да застрашат Путин и руското централно ръководство. ISW и преди е оценявала, че Путин редовно назначава хора на такива постове, че нито една фигура да не натрупа прекалено голямо политическо влияние.

WSJ също така съобщи, че Константин Пикалов ръководи ЧВК "Конвой", а Константин Мирзаянц - ЧВК "Редут". Председателят на комисията по отбрана към Държавната дума на Русия Андрей Картополов заявява на 3 ноември, че Вагнер е "напълно разформирован" и че някои бойци на Вагнер продължават да действат в Африка, но под "друга марка" в рамките на руското МО.