WP: Русия се стреми да създаде нов световен ред чрез съюз с Китай

Москва цели подкопаване на Запада и на международната финансова система

Русия се опитва да задълбочи своите икономически и дипломатически връзки с Китай и с Глобалния Юг, за да е способна да се противопостави на международната финансова система, доминирана от САЩ, и да подкопае Запада.

Кремъл свика срещи през 2022 г. и 2023 г., за да намери начини да "демонтира" глобалната финансова система след Втората световна война и да подкопае доминацията на САЩ над глобалните транзакции, показват документи, с които са се запознали журналисти от "Вашингтон пост"

„Една от най-важните задачи е създаването на нов световен ред“, гласи руската позиция, изразена в документи от 3 април 2023 г.

Пекин подкрепи Москва дипломатически и икономически независимо от натиска на Запада да изолира Русия, въпреки че досега изглеждаше, че се въздържа от предоставяне на пряка военна помощ.

Друг документ, за който се твърди, че е написан от близък съюзник на шефа на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, се застъпва за повече сътрудничество между Китай и Русия в областта на изкуствения интелект и киберсистемите.

В него се предвижда нова финансова система и евразийска цифрова валута, базирана на алтернативни платежни системи между Русия и Китай, за да се заобиколи господството на САЩ в глобалните финансови транзакции чрез долара.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече Русия да има за цел да подкопае господството на САЩ в глобалната финансова система, но призна, че Кремъл иска да създаде алтернатива.

Твърди се, че руският президент Владимир Путин е казал на китайския си колега Си Дзинпин по време на среща през март, че Русия планира да продължи войната си срещу Украйна „най-малко пет години“, съобщи Nikkei Asia на 28 декември, позовавайки се на свои анонимни източници.

Статията следва съобщения в медиите, които предполагат, че Путин може да е готов за прекратяване на огъня, в случай че Русия запази незаконно окупираните от нея територии в Украйна.

Изявлението на Путин вероятно е имало за цел да намекне, че една продължителна война ще бъде от полза за Русия и да предупреди Си да не променя проруската си позиция.

Си пътува до Москва на 20 март по покана на Путин за първото си държавно посещение в Русия от началото на нейното пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари миналата година. /БГНЕС