WP: Украинското разузнаване е готвило удари срещу „Вагнер“ в Сирия

За да бъде принудена Русия да прехвърли част от силите си от Украйна

Главното управление на разузнаването на украинското Министерство на отбраната е разработвало планове за удари срещу руските сили в Сирия, но в края на декември президентът Володимир Зеленски е наредил да се прекрати работата по тези операции. Информацията е от изтеклите в мрежата американски секретни документи, пише The Washington Post.

Посочва се, че се е предвиждало ударите да бъдат нанесени с използване на безпилотни апарати. От разузнаването са смятали, че трябва да "започнат с малко" – да се ограничат с нанасяне на удари само срещу наемниците от "Вагнер".

Предполага се, че чрез такива операции украинските военни са искали да принудят Русия да прехвърли част от силите си от Украйна в Сирия.

Споменава се също, че украинското разузнаване е разглеждало възможността да бъдат подготвени членове на Сирийските демократични сили за нанасяне на удари срещу руски военни обекти.

Според документите Турция е била в течение на тези дискусии и е помолила Украйна да нанася ударите от територии, контролирани от кюрдските отряди.

Превод Faktor.bg