Ядрен експерт: Каховската ВЕЦ е само началото, окупаторите се готвят да взривят Запорожката АЕЦ

Путин сам говори за "мръсна бомба", ако деокупацията на ВСУ продължи

Запорожката АЕЦ е следващата цел на престъпника Путин

Запорожката АЕЦ е следващата цел на престъпника Путин

Олга Кошарная*, Униан

Русия не за първи път използва простия чекистски метод да провежда информационна подготовка на света за своите престъпления.
Взривяването на Каховската ВЕЦ беше предварително подготвено. Тя беше минирана още през октомври, преди "жеста на добра воля" (с изтеглянето – б. р.) на окупаторите от Херсонска област. Дори не беше тайна, че експлозивите бяха поставени не на повърхността, а дълбоко, в машинната зала. Нещо повече – руските пропагандни канали разпространяваха информация, че тези екскплозиви

 ще бъдат взривени, ако Въоръжените сили на Украйна тръгнат в настъпление...

Тоест те направиха това, което вече бяха казали. Предварително обявено престъпление.
Но трагедията с Каховската ВЕЦ е само началото. За съжаление, не бива да се изключва аналогична опасност за Запорожката АЕЦ. Има няколко признака за това, което може да се случи.

Първо,  отново се провежда някаква подготовка. През май, в продължение на около половин месец, по-голямата част от персонала не беше допускана от окупаторите в централата. И правеха нещо, скрито от "нежелани погледи". Мои източници разказват, че през това време на територията на Запорожката АЕЦ са влизали покрити с брезент КАМАЗ-и, пристигали са дори нощем. Сега руснаците отново намаляват броя на служителите за периода от 8 до 12 юни. Под предлог, че има някакви държавни празници, оставят централата с минимално  присъствие на персонал.

Второ, на 30 май, в коментар за медиите Владимир Путин отново спомена за 

"мръсна бомба"

 и свърза създаването й със Запорожката АЕЦ и с намерения на  ВСУ да я деокупират.

Трето, на същия 30 май се появи постановление на руското правителство, според което на окупираните от Русия територии (в документа става дума за "региони" на Руската федерация, която тя смята за "свои" - Херсонска, Запорожка, Донецка, Луганска област) няма да се разследват техногенни аварии, свързани с военни действия. 
Какво провокира моята бдителност? Работата е там, че това постановление ще е в сила до 1 януари 2028 г. Но тази дата не е избрана случайно. Това е датата от указа на Владимир Путин от 5 октомври 2022 г. за "предаване на Запорожката АЕЦ като собственост на РФ". В него по-точно се казва, че украинските лицензи за експлоатация на централата, както и лицензите на персонала са в сила именно до 1 януари 2028 г…

Четвърто, през миналата седмица в Енергодар имаше някаква трескава суматоха,  местните телеграм-канали съобщиха, че 

"отново е пристигнала някаква руска "пишка"

 Оказа се, че тази "пишка" е Вероника Скворцова – ръководителката на Федералната медико-биологична агенция на РФ (бившето управление №3, което през съветско време се занимаваше с употребата на оръжия за масово поразяване). По данни на руските медии, делегация  под нейно раководство проверила радиационния фон, открила "специализирано отделение" с 10 легла за приемане на пострадали при възникване на  радиационна авария. След което този "отряд" за осигуряване на аварийна готовност започна денонощно дежурство в Енергодар и „се намира в постоянна готовност за предотвратяване и ликвидиране на последици от извънредни ситуации  с радиационен характер на територията".

Тоест, 

те се подготвят

 Всички тези косвени признаци говорят, че окупаторите няма да оставят нещата просто така. Те повишават градуса на ескалацията. Затова взривяването на Каховското водохранилище е само началото. Следващата ще е Запорожката АЕЦ.

*Олга Кошарная е експерт по въпросите на ядрената енергетика и ядерната сигурност.

Превод: Faktor.bg