Янаки Стоилов: Намираме се в критичен период за БСП, остана единствената бивша комунистическа партия в Европа с влияние

Намираме се в критичен период за бъдещето БСП, тъй като тя остана единствената в Европа партия-приемник на комунистическа партия с голяма обществена подкрепа. Това каза за "Още от деня" на БНТ проф. Янаки Стоилов, бивш депутат от БСП.

"БСП е в криза, защото в криза е цялата ни политическа система, а тя е една от системните партии. Ние вече нямаме равномерно териториално представителство. Вземете картата на местната власт, която се формира след местните избори...  БСП трябва да обнови и развие своите идеи, тъй като те бяха занемарени в последните години и често се слагаше знак на равенство между идеология и пропаганда", заяви той.

"БСП е като България, навсякъде граничи със себе си. Хората наистина да видят партия, която е изразител на техните интереси... Най-големият й резерв са хората, които вече не гласуват за нея", смята Стоилов.

Левицата продължава пътя си към търсене на повече доверие, за да може да оказва и по-голямо влияние в страната,  каза по-рано за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ проф. Янаки Стоилов.

„Причината за обръщението, което направихме с редица други социалисти, е не само предстоящия Конгрес, но и това, че ние се намираме в един критичен период от съществуването на партията, който до голяма степен залага и какво ще бъде нейното бъдеще не само през следващите месеци, но и през следващите няколко години. Искаме да се поставят тези болезнени въпроси, много от които се натрупват вече редица години и се изостриха напоследък. Нашата мотивация е това да даде основа за съдържателна дискусия, каквато иначе няма да може да се състои на и след Конгреса“, обясни той.