Янаки Стоилов иска активен диалог с НПО

Янаки Стоилов

Янаки Стоилов

Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и заместниците му Мария Павлова и Иван Демерджиев се срещнаха със Съюза на юристите в България, Прозрачност без граници, Български институт за правни инициативи и Антикорупционен фонд. Това беше последният кръг от срещи от серията разговори, които Стоилов инициира с професионални и обществени организации, предаде БГНЕС. 

Пред Съюза на юристите в България (СЮБ) проф. Стоилов постави въпроса за изготвянето на новата съдебна карта. От своя страна организацията изрази готовност да се включи в дискусии по тази тема. Министърът и председателят на СЮБ Владислав Славов обсъдиха и необходимостта от разработване на ефективно електронно правосъдие и засегнаха въпроса за юридическото образование.

По време на срещата с Прозрачност без граници, Български институт за правни инициативи и Антикорупционен фонд министър Стоилов изрази своята позиция за активен диалог с неправителствения сектор. Пред него трите организации поставиха въпроса за необходимостта от съдействие от страна на институциите по поставените от тях въпроси и подадени сигнали.

Проф. Стоилов и заместник-министрите Мария Павлова и Иван Демерджиев се срещнаха и с ръководството на синдиката на министерството. Изрази се задоволство, че е постигнато съгласие за колективния трудов договор, в комисиите за провеждане на конкурси за служители участват и представители на синдиката. Министър Стоилов отбеляза, че полага усилия за подобряване на условията за труд на служителите и изисква от тях професионализъм и ангажирано изпълнение.