Яне Янев: САЩ нанесе тежък удар срещу политическата мафия в България, очаквайте още имена на политици, съдии, прокурори

Конституционната матрица е сбъркана, затова 30 години отвратителните управляват отвратените !

Яне Янев

Яне Янев

Тази държава по тази Конституция е токсична за малкия и среден бизнес, казва пред Faktor.bg бившият председател на Парламентарната комисия по корупция

Яне Янев е роден в Сандански на 22 април 1971 г. По професия е икономист и инженер-агроном. Потомствен политик,внук на кмет и правнук на околийски управител от БЗНС.
Създава и ръководи политическата партия „Национално сдружение - Български земеделски народен съюз“ от 2000 до 2005 г., когато тя се преименува в „Ред, законност и справедливост“. Като народен представител в 40-о Народно събрание е зам. председател на ПГ на ОДС, председател на ПГ на РЗС и член на Консултативния съвет по национална сигурност.
В 41-я Парламент е председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, член на Комисията за контрол на ДАНС, председател на Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта и председател на Групата за приятелство между България и Израел. От  2015 до 2017 г. е съветник в политическия кабинет на Министър-председателя Бойко Борисов по проблемите на превенцията и противодействието на корупцията и конфликта на интереси във властта.
От 2015г. до сега е общински съветник и председател на група в местния парламент на Сандански.

Интервю на Васко Василев

- Г-н Янев, отдавна водите битка срещу корупцията. Как ще коментирате санкциите по закона „Магнитски“ оповестени вчера късния следобед от САЩ?

- Тази процедура по този закон е много дълга. От мои приятели конгресмени от Републиканската партия в САЩ знам, че е стартирала в края на втората година от мандата на президента Доналд Тръмп. Тя ще продължи… Според мен ще стигне до тези, които са опъвали чадърите и до трезорите пълни със стотици милиони от комисионни. Това е пореден, но много по-тежък публичен удар срещу политическата мафия в България. Ударите ще продължат, но няма да имат желания ефект докато не бъдат осъдени едри политически акули. Убеден съм, че в САЩ знаят много и ще излизат още имена на политици, съдии, прокурори, хора от службите и висши чиновници. Знаят, че от министерските до митничарските заплати всичко е „пунта мара“ или пари за семки. Никой във висшите етажи, назначен с протекции от тези кръгове, не се е натискал за властта през последните години за добро CV или бонуси към заплатата, а за да краде.

- Отдавна твърдите, че службите са най-тежкото раково образувание на България. Защо мислите така?

- Системата на МВР независимо дали е в ръцете на редовно или служебно правителство си остава най-нереформираната и ретроградна система за целия преход, а ДАНС се превърна в неин огледален образ. Модерните и национално отговорни служби за сигурност по света са призвани да работят за спокойствието и консолидацията на нацията, а не да участват в политически и корпоративни схеми. Те трябва да имат видими постижения срещу тероризма, кибертероризма, фишинг престъпленията. България няма нужда от СРС-скандали, които не са приключвали вече 30 години. Ако тази енергия беше впрегната в нещо градивно, България щеше да е на далеч по-високо икономическо ниво.

- Какво трябва да се направи, за да се решат проблемите със службите?

- Това е дълга и отговорна тема, не може да се обобщи лековато с няколко изречения. Не бива повече службите да имат такава субординация и йерархичност, която завършва при премиера. Концентрацията на еднолична власт и тоталното изместване на баланса от парламентарна към премиерска република допринесе много за раболепието на службите. Трябва солиден парламентарен контрол и дълбоки законодателни промени за спец службите в посока различна от всичко което е правено през последните три десетилетия.

- Вие последните години сте страничен наблюдател на политическите процеси. Как Ви изглежда държавата в този момент?

- Десетилетия наред вече в обществото има усещане, че авторитета, репутацията на властта и власт имащите на всички нива са девалвирали. Държавността е загубила стойността си и е заменена с тичане по злободневни медийни събития. Публичният дневен ред на държавата драстично се разминава с реалния дневен ред на обществото. Лошо съградената основа на държавно управление създаде условия за системна корупция. Самия модел ражда корупция, зависимости и концентрация на държавни пари в групировките около властта. Самата конституционната матрица е сбъркана, затова 30 години отвратителните управляват отвратените.

- Според Вас има ли ефикасен лек против корупцията?

- Преди 12 г предупредихме, че политическият модел е корумпиран. Забравя се, че латинският смисъл на думата корупция е опороченост, не само подкупи и злоупотреба с власт, те са следствие. Предупредихме, че заложения в тази конституция модел трябва да се рестартира, защото той ражда какви ли не извращения, кое от кое по гaдно. Стигна се до положение, в което не институциите, а няколко човека с едно бобено зърно мозък въртят на малкия си пръст цяла държава. Резултатът ще е същият докато не се смени моделът. Преди 12 г когато аз, колегите Димитър Абаджиев, Атанас Семов и др. говорехме за мажоритарна система, намаляване на депутатите, новото място на прокуратурата в държавната власт, тогава нито Слави Трифонов, нито Бойко Борисов нито БСП, ДПС, ДСБ ни подкрепиха, даже колкото можеха попречиха. Затова всеки процес сега към истинска промяна е в правилна посока, но на едни следващи избори, когато и да са те промяната трябва да е радикална и тя трябва да доведе до нова конституция.

- През последните години от протестиращите също се чуваха искания за нова Конституция, но какво ново искате да има в нея?

- В сегашния конституционен модел от статута на селския кмет до президента по цялата йерархия всичко е сбъркано. На България както не са й необходими 266 общини с администрация в половината от тях без интелектуален и административен капацитет, така не са й нужни 240 депутати, 28 областни администрации и куп бюрократични структури тровещи работещите хора. Тази държава по тази Конституция е токсична за малкия и среден бизнес, защото капитала в България е съсредоточен основно в групировките около властта, независимо коя е тя. В България реално няма парламентарен контрол. Министърът може по най-наглия начин да лъже депутатите по време на парламентарния контрол и това се стенографира и доказва, но по сегашната Конституция министърът-лъжец на може да бъде наказан или освободен.

- Каква е Вашата оценка за състоянието на основните политически формации преди старта на кампанията?

- Трудно е да се даде обективна оценка, тъй като в голяма част от партиите няма нищо партийно, почти всичко е комерсиално, лично и подчинено на интересите на политическите главатари и бизнес групировките около тях. Политиката в България през последните 10 години стана тотално безидейна, пошла и будеща отвращение дейност.

- Все пак кажете какво мислите за ГЕРБ, БСП, ДПС, новите партии?

ГЕРБ имат тежък, хроничен проблем с клиентелизма, правят опити, но не могат да преструктурират партията си от властимаща в опозиционна. Просто са изчерпани, объркани и компенсират уплахата си с промотиране на някакви неолиберални и стерилни лица с досадно и монотонно говорене. БСП е задръстена от стари проблеми, а новоизлюпените ниновчета са подвластни на нейните повратности, които водят БСП към партия с третостепенна роля. ДПС си остава холдинга на Доган, като мерило за политическо дълголетие. Демократична България е с тренд нагоре и ще се види дали ще продължи след изборите, когато ще е най-голямото изпитание за тях – участието им във властта. Партията и депутатите на Слави Трифонов трябва да са не по-малко интересни от ТВ 7/8 иначе нямат шанс. А Мая Манолова на моменти се опитва успешно да ме имитира, но не винаги й се получава, стажът в моята комисия не й е достатъчен.

- Каква е ролята на президента в тази политическа обстановка?

- Президентът се държи предвидимо, целенасочено и предприема на моменти рискови, но последователни действия, които му дадоха заслужено висок рейтинг. Има шанс да бъде първия президент избран на първи тур, ако служебното правителство не произведе тежък скандал, който да бламира тази възможност.  Дори Борисов вече е в различни категории с Радев.