Яница Петкова: 300-400 хиляди са загубените гласове за ГЕРБ, но най-големият губещ се оказа БСП

Яница Петкова

Яница Петкова

На тези избори прави впечатление, че двете големи партии ГЕРБ  и БСП губят част от своята подкрепа. Това коментира в ефира на БНР Яница Петкова от агенция „Галъп“.

Големият губещ се оказва БСП, тъй като се очакваше, че негативната енергия, насочена към правителството и управляващите, ще успее да бъде консолидирана от партията в опозиция, но тя не успя, посочи Петкова.

Ако досега на парламентарни избори най-ниският резултат на БСП е бил около 500 000 гласоподаватели, сега се очаква получените гласове да са по-малко. Проблемите в партията са отблъснали част от твърдото ядро, смята Яница Петкова.

ГЕРБ като първа сила също губи от регистрираната на последните избори подкрепа за партията. През 2017 г. 1 147 000 души са подкрепили ГЕРБ, докато сега по прогнозни данни става дума за около 750 - 800 000 гласа, което според Петкова е значителен спад. Приблизително 300-400 хиляди са загубените гласове.
В два от трите многомандатни избирателни района в столицата най-голям резултат е получила „Демократична България“  - в 23 МИР около 41% от гласовете и в 24 МИР – около 28%, посочи социологът от „Галъп“.

„Има такъв народ“ също се представя добре в столицата, макар че повечето гласове за партията идват от страната, допълни Петкова.