Япония смята да закупи американски крилати ракети "Томахоук"

Всичко "зависи от това дали САЩ ще ги продадат"

Снимка: архив

Снимка: архив

Япония обмисля да закупи от САЩ крилати ракети „Томахоук“, за да укрепи капацитета на своята отбрана, съобщи агенция Киодо.

Крилатите ракети "Томахоук" имат обсег на действие до 2500 км и могат да се движат сравнително ниско над земята. Японското правителство се стреми да декларира притежаването на "способност за контраудар". Токио е в процес на актуализиране на дългосрочната си политика за сигурност.

Придобиването на подобен капацитет е спорно в Япония, въпреки нарастващите заплахи пред сигурността от страна на Северна Корея и Китай.

Високопоставен служител на Министерството на отбраната признава, че Япония обмисля покупката, но добавя, че всичко "зависи от това дали САЩ ще ги продадат".

Япония се опитва да разработи свои собствени ракети, които да могат да атакуват вражески кораби извън техния обсег на действие и да бъдат изстрелвани не само от сушата, но и от кораби и самолети.

За да постигне целта, тя планира да разшири обхвата на управляемите противокорабни ракети тип-12.

Очаква се ракетите собствена разработка да влязат в употреба едва през финансовата 2026 г. Чрез обръщане към ракетите „Томахоук“. Правителството се опитва да ускори процеса на засилване на възпирането в условията.

Според официалните лица ако покупката бъде осъществена, разрушителите на Силите за морска самоотбрана вероятно ще бъдат оборудвани с американските ракети след предприемане на модификации на плавателните съдове, според официалните лица. /БГНЕС