Япония сключи сделка за закупуване на 400 ракети с далечен обсег от САЩ

Япония подписа споразумение със своя съюзник САЩ за закупуване на 400 ракети "Томахоук" с голям обсег на действие, тъй като увеличава военния си капацитет, за да се противопостави на заплахите за регионалната сигурност, предаде АФП. Изправено пред нарастващото военно влияние на Китай и Северна Корея, японското правителство планира да удвои разходите си за отбрана до стандарта на НАТО от два процента от БВП до 2027 г.

През ноември Вашингтон одобри продажбата на стойност до 2,35 млрд. долара за два типа ракети „Томахоук“, които имат 1600-километров обсег на действие. "Със сключването на този договор започва закупуването на ракетите "Томахоук" - заяви служител от отбраната след подписването на сделката в Токио. "Чрез разумно изпълнение на бюджета за отбрана ще укрепим широко отбранителния си капацитет", добави той. Япония одобри рекорден бюджет за отбрана на стойност 56 млрд. долара за следващата фискална година, започваща през април. Япония има пацифистка следвоенна конституция, която ограничава армията ѝ до привидно отбранителни мерки.

Но когато миналата година актуализира основните си политики в областта на сигурността и отбраната, Токио изрично посочи заплахата, която представлява Китай. На пресконференция по-рано през деня посланикът на САЩ Рам Емануел похвали новите усилия на Япония в областта на отбраната. "Тъй като агресорите стават все по-войнствени, Япония е в челните редици на страните, които се обединяват, за да защитят мира и просперитета, като повишават цената на агресията", каза той. Миналия месец Токио разхлаби контрола върху износа на оръжие, за да може да продава произведени в Япония ракети "Пейтриът" по лиценз на САЩ, които се стремят да попълнят запасите си, след като изпратиха оръжейни системи в Украйна. /БГНЕС