Ясен Тодоров: Ако бъде избран за председател на КПКОНПИ, Сотир Цацаров ще влезе с летящ стар

Има още една кандидатура на партия "Воля", тя е на действащ депутат, заяви бившият член на ВСС

Ясен Тодоров

Ясен Тодоров

Номинацията на Сотир Цацаров е оценка за работата на прокуратурата и главния прокурор през последните 7 години. Радвам се, че българският парламент е оценил работата ни, заяви в ефира на бТВ бившият член на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров.

„В крайна сметка работата на тази комисия е превенция и пресичане на корупцията. Г-н Цацаров има голям опит. Освен това той е наясно с работата на КПКОНПИ. Ако бъде избран на този пост, г-н Цацаров ще влезе с летящ старт. Аз лично бях от хората, които преди години го предложиха за главен прокурор“, разкри той.

На въпрос ще има ли този път процедурата състезателен характер, Тодоров отговори: „Състезание ще има при всички случаи. За момента има двама кандидати. Има още една кандидатура на партия "Воля" на действащ депутат, който аз лично не познавам, каза Тодоров. "Така че ще има сблъсък на идеи“, добави той.

"Това е назначение от парламента. Законът предвижда то да се прави от народните представители. Досега никога правосъдният министър не е предлагал кандидатура, макар че законът го предвижда. Това е, за да няма спекулации, че това е политическо назначение", продължи той.

"В никакъв случай не бе предизвестен изборът на г-н Гешев за главен прокурор. Той трябваше да се докаже пред съдийската колегия", категоричен бе той. Определи като "смешно" твърдението, че е имало заплаха от страна на Иван Гешев към съдия Дишева. И подчерта, че не вижда причина президентът Румен Радев да даде решението на Конституционния съд.