Ясен Тодоров: Изглежда Сарафов се опитва да направи преврат в прокуратурата

"Категорично взрив, поставен да убива"

Ясен Тодоров

Ясен Тодоров

Заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров заяви, че взривът срещу кортежа на обвинител номер 1 Иван Гешев е "атентат, терористичен акт, опит за убийство - категорично взрив, поставен да убива".

Той даде изявление пред медиите след пресконференцията на главния прокурор Иван Гешев.

Израелският експерт по антитероризъм не е бил в България заради опита за покушение, съобщават от Федерацията на ционистите у нас. По думите им това са спекулации и дори името на експерта е сгрешено. Преди дни от прокуратурата също заявиха, че на местопроизшествието е имало чуждестранен експерт, но той не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие в извършваните действия по разследването.

Тезата потвърди и Ясен Тодоров. По думите му, израелският експерт е бил на местопроизшествието, но не е работил по случая, а само е „погледнал”. Той е високопоставен висш офицер от израелски специални служби, уточни Тодоров.

Той коментира и намерението на зам.-главният прокурор Борислав Сарафов да поиска оставката му.

Административният ми ръководител Сарафов поиска от Висшия съдебен съвет освобождаването ми с мотиви, които откровено не отговарят на истината. Държа да отбележа, че всичките ми медийни изяви са съгласувани с пресцентъра на прокуратурата, а след 2 май, когато стана едно разминаване между казаното от Сарафов и говорителя на националното следствие, шефът на НСлС ми каза, че пред медиите ще се явява и говори само той, открехна завесата зам.-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров.

На журналистически въпрос направил ли е Борислав Сарафов опит за преврат в прокуратурата, Тодоров отговори: "Поне така изглежда".