Явор Сидеров: Имунитетът на Борисов може да има голямо значение за бъдещето на коалицията

Сега не е време за кариерно развитие, а за обединение около общи цели и конкретна работа, казва още политологът

Явор Сидеров

Явор Сидеров

Непосредствените задачи пред това правителство са толкова важни, че е разумно да то продължи поне до изпълнението на най-съществените от тях. Това казва за БНР политологът Явор Сидеров.

Според него прогнозирането на продължителността на правителството и коалицията е сложно.

Това показват и резултатите от актуално социологическо изследване. Според тях 33% от анкетираните смятат, че правителството ще издържи до местните избори, 24% прогнозират продължителност над година, 29% очакват мандатът да продължи до една година, а 16% от анкетираните предвиждат продължителност до 18 месеца.

Сидеров смята, че назначенията в правителството също могат да предизвикат напрежение, дори когато има мнозинство от една партия. В настоящия контекст те трябва да се извършват внимателно и в съответствие с обществените очаквания.

“Сега не е време за кариерно развитие, а за обединение около общи цели и конкретна работа“, посочва политологът.

Сред важните според него теми са реформите в прокуратурата и съдебната система. По думите му от решаващо значение е как ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще си взаимодействат, за да засилят парламентарната демокрация в България.

“Важно е да се види и дали имунитетът на Бойко Борисов ще бъде отнет, тъй като това може да има голямо значение за бъдещето на коалицията“, посочва Сидеров.

Политологът изразява надежда, че партньорите в този кабинет ще успеят да преодолеят подводните камъни. Също така се очаква промяна в прокуратурата, като въпросът е дали тя ще се ограничи само до замяна на главния прокурор Иван Гешев, или ще включва и структурни промени. В предаването той посочва, че възниква и дебат за децентрализацията и “възможното превръщане на окръжните прокурори във феодали в някои случаи“.

Относно опозицията Сидеров посочва, че в настоящия парламент тя се разделя на системна опозиция, която играе по правилата на парламентарната демокрация, но не е съгласна с формирането на текущата коалиция, и на антисистемна опозиция, която присъства в парламента, защото смята, че това е най-добрият начин да бъде чута.