Йенс Столтенберг: НАТО и ЕС са обединени в подкрепата си за Украйна

Алиансът трябва допълнително да засили подкрепата си за Украйна

Шарл Мишел, Йенс Столтенберг и Урсула фон дер Лайен

Шарл Мишел, Йенс Столтенберг и Урсула фон дер Лайен

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира днес последните действия на руските войски в Украйна, заявявайки, че руските сили са били отблъснати, съобщава БНР с позоваване на Ройтерс.

НАТО трябва допълнително да засили подкрепата си за Украйна, посочи той, добавяйки, че "Русия не би трябвало да се подценява".

На пресконференция с висши представители на ЕС (Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел) той подчерта, че НАТО и Европейският съюз са обединени в подкрепата си на Украйна почти година от началото на инвазията, като заяви, че трансатлантическото партньорство и подкрепата за Украйна ще продължат да се укрепват през 2023 година.

Малко по-рано беше съобщено, че ЕС и НАТО са подписали декларация за сътрудничество.

"Тъй като заплахите и предизвикателствата за сигурността, пред които сме изправени, се развиват в обхват и значимост, ние сме решени да издигнем партньорството между НАТО и ЕС на следващото ниво“, каза Столтенберг, като в същото време отбеляза, че руският президент Владимир Путин се е провалил в опитите си да разедини западните съюзници по отношение на конфликта в Украйна.

Столтенберг изтъкна значението на подписаната декларация ЕС-НАТО, в която се подчертава решаващата роля на НАТО в евроатлантическата сигурност. Той отбеляза, че тази декларация се основава на две предишни съвместни декларации през 2016 г. и 2018 г.

"Това е ключов момент за евроатлантическата сигурност и стабилност, който повече от всякога демонстрира важността на трансатлантическата връзка, призовавайки за по-тясно сътрудничество между ЕС и НАТО“, се казва в съвместното изявление на висшите представителите на НАТО и ЕС на вторник, съобщава Франс прес.

Декларацията ЕС-НАТО посочва справянето с "нарастващата геостратегическа конкуренция“, защитата на критичната инфраструктура и справянето със заплахите от нововъзникващи технологии и в Космоса като важни области за по-задълбочено сътрудничество.

Двете базирани в Брюксел организации се стремят да подобрят координацията от години, въпреки опасенията в някои кръгове, че усилията за укрепване на ролята на ЕС в отбраната могат да подкопаят водения от САЩ съюз, отбелязва Франс прес.

В съвместната декларация – първата от 2018 г. насам – става ясно, че алиансът "остава основата на колективната отбрана" за своите членове и за по-широката евроатлантическа зона.