Йенс Столтенберг: НАТО засилва присъствието си в Черно море в отговор на действията на Москва

Северноатлантическият алианс засилва присъствието си в Черно море в отговор на действията на Руската федерация в региона, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел с украинския премиер Денис Шмигал.

"Ние констатираме засилване на Русия в Черно море след незаконното анексиране на Крим", каза Столтенберг.

Според него става дума по-специално за укрепване на руския флот, цитира РИА Новости.

"НАТО засилва присъствието си в Черно море, само през последните три седмици три кораба от американския флот се намираха в Черно море. Провеждат се и учения с украинския флот. По този начин НАТО засилва присъствието си в Черно море, отдавайки стратегическо значение на този регион“, каза генералният секретар на НАТО.

Крим се превърна в руски регион след проведен там референдум през март 2014 г., в който 96,77% от избирателите в Крим и 95,6% от жителите на Севастопол се обявиха за присъединяване към Русия. Украйна все още смята Крим за своя, но временно окупирана територия. Руското ръководство многократно е заявявало, че жителите на Крим демократично, в пълно съответствие с международното право и Устава на ООН, са гласували за обединение с Русия. Според руския президент въпросът за Крим е „окончателно затворен“. /БГНЕС