Йенс Столтенберг: Време да приветстваме Финландия и Швеция като членки на НАТО

Двете страни са поели ангажимент да работят с Турция

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

Швеция и Финландия са поели ангажимент да работят с Турция, за да се преодолеят опасенията ѝ относно евентуалното им членство в алианса, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от АФП.

"Време е да приветстваме Финландия и Швеция като членове на НАТО", каза той на пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Истанбул.

Ердоган обвини Финландия и Швеция по-специално, че предоставят убежище на кюрдски бойци, които са считани от Анкара за "терористи".

"Признавам загрижеността ви", заяви Столтенберг и добави, че Финландия и Швеция желаят да работят по-тясно с Турция в борбата с "тероризма".

"Това е и в техен интерес", каза той.

През юни Турция, Швеция и Финландия сключиха споразумение, което включва разпоредби за екстрадиране и обмен на информация.

След инвазията на Русия в Украйна, двете скандинавски държави изоставиха дългогодишната си политика на неутралност и поискаха да се присъединят към НАТО.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие молбата на новия шведски министър-председател Улф Кристерсон да посети Турция.

Усилията на министър-председателят са насочени към преодоляване на блокирането на кандидатурата за членство на Швеция в НАТО от страна на Анкара.

Очаква се Кристерсон да посети Турция във вторник. /БГНЕС