Йордан Божилов: България може да помогне на Украйна, има с какво

Импулсът да прекратяване на войната няма да дойде от руското общество

Йордан Божилов

Йордан Божилов

България може да окаже сериозна материална помощ на украинската армия, тъй като разполага със резерви за това. Такава позиция изрази пред БНТ бившият заместник-министър на отбраната Йордан Божилов.
По думите му, при наличие на воля България може да бъде фактор на изхода от войната.

Божилов коментира, че обещаните от НАТО танкове няма да бъдат скоро на фронта, тъй като е необходима подготовка и логистика. 
Той посочи, че НАТО се стреми да избегне всякаква възможност от прерастване на войната между Русия и Украйна в конфликт НАТО-Русия.

„НАТО няма желание да се конфронтира с Русия, но ние не знаем какво стои отсреща“, добави Йордан Божилов, като напомни, че Путин се стреми да възвърне предишното влияние на Москва.     

Според него войната се е „капсулирала“ и не е изключено да се стигне до преговори, въпросът е на каква основа – дали ще е на базата на международните договори, дали ще става дума само за изтегляне на руските войски или и за това как ще се възстанови Украйна.  

Божилов е категоричен, че импулсът за прекратяване на войната не може да дойде от самото руско общество, защото то е обезкръвено, не се дава възможност за изразяване на гледна точка, която е различна от тази на властта.