Йотова възропта срещу "флекса, който разединява" и "разчленява"

Иска пантеон на мястото на МОЧА, а за демонтажа да плати Тодева

Илияна Йотова

Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че в София няма много места, „в които можем да заведем децата си и да им разказваме българската история“.
Както стана известно по-рано, тя е категорична противничка на демонтирането на Мемориала на окупаторската червена армия.  

„Защо да не бъде построен пантеон за всички загинали на мястото на този паметник?“ – каза тя пред БНТ.

Според нея съдът трябва да се произнесе по казуса с демонтажа, но изрази недоволство, че работата е продължила въпреки заповедта на МК за спирането ѝ.

"Има заповед на министъра на културата за спиране на демонтажа, но по някаква причина областната управа отказа да я изпълни. И аз се питам - след като 260 000 лв. ще струва демонтажът, дали да не се направи иск срещу областния управител и тя да ги заплати, защото в крайна сметка това са средства на данъкоплатците - ако изобщо се стигне до такава присъда." – каза Йотова.

Дейностите по МОЧА обаче не се нуждаят от съгласуване с Министерството на културата - това става ясно от протокол на Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства към МК, съставен след заседание, проведено на 16 декември.  

Според Йотова е трябвало да има референдум за съдбата на паметника.

"През 2023 г. получихме новогодишен подарък - образът на флекса, който разединява, който разчленява нашето минало и памет, който разчленява и настоящето ни." – възропта тя.