Йотова с хибридна идея - лансира пред руска делегация създаването на нов културен маршрут по стъпките на Кирил и Методи

Идеята е да бъде популяризирана славянската история, писменост и култура

снимка: пресцентър на Президентството

снимка: пресцентър на Президентството

Вицепрезидентът Илияна Йотова лансира на среща с делегация от Русия идеята за създаване на нов културен маршрут в целия славянски свят по стъпките на светите братя Кирил и Методий, който да популяризира делото на първоучителите и културата на славянската цивилизация.  

Руската делегация е в България по повод IV Фестивален маратон "От Атлантика до Тихия океан", който тази година мина и през нашата страна. Фестивалът е създаден като проект на руския парламентарен Европейски клуб, в рамките на който се организират културни прояви в различни региони на Русия и градове от държави - членки на Европейския съюз.

Илияна Йотова разговаря с Андрей Климов – зам.-председател на Комитета по международни въпроси на Съвета на Федерацията, и Василий Икоников – член на Комитета по бюджет и финансови пазари на Съвета на Руската Федерация и ръководител на групата за приятелство с българското Народно събрание.

На срещата на "Дондуков" 2 вицепрезидентът разказа за мисията по стъпките на славянските първоучители и техните ученици, която осъществи през 2018 г. по повод 1155 години от Великоморавската мисия и в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС.

"Ние сме естествени съюзници в това културно дело – да популяризираме славянската история, писменост и култура", аргументира идеята си вицепрезидентът Йотова.

Странно е защо тази своя идея Йотова не я предлага на български институции, а се опитва да я обвърже с руски интереси. Още повече, че Москва не веднъж се е опитвала да си присвоят заслугите на двамата солунски братя, свързвайки делото им с Русия и със славянската цивилизация, опитвайки се да неглижира ролята на България.