ПП„Величие" е нищо повече от перформативен националистически опит за жадни комплексари, разказващи чудеса за Велика България

Големи зелки са център дясно софиянците с всичките им МИР-ове

Авторът

Авторът

Юлияна Методиева*

Големи зелки са център дясно софиянците с всичките им МИР-ове, където ГЕРБ и ППДБ си играят на прескочи-кобила.  Зелки са и "новите"леви софиянци, а и консерваторите! Ваня Григорова и Вили Лилков например, мижаха като котарак на слънце, предвкусващи топло мляко и бадеми под вида на готини изборни резултати. ДПС важничеше както си му е редът, нали са собственост на султана и неговите Сараи. Слави и Нинова пък си играха докрай на Том и Джери, като отвреме навреме в кадър се появява раздърпана дебела леля с метла. „Томасссс, къде си негоднико“, крещи тя и помита котарака накуп с мишката. 

Сега раздърпаната леля с метлата е ПП Величие. Бившия полицай, полковникът от НСО, Николай Марков, ходи с християнско кръстче на възпълничките си гърди и заедно с колегата му Ивелин Михайлов разправят чудесии. „Ако партия "Величие" влезе в парламента, ще поиска ревизия на българската икономика и оценка на проблемите, свързани със зелените политики, както и публично да се обяви каква е готовността на българската армия и обществената подкрепа за потенциално участие във войната в Украйна,“казаха по БНТ днес. И най-тъпата електорална единица ще загрее за какво става дума. Мирише приятно на анти-ваксъри, руска салата и схемите за несъвсем законни печалби, носещи името на своя бащица-основател Чарлз Понци. Всичко това е олицетворено от съоръжението „Исторически парк“ в село Неофит Рилски, таргетирано за баламурници с тлъсти портфейли. Визитката му е фотошопирани пра-български замъци и ухилено патриотче с националния флаг.

Не знаете ли какъв е този парк? Много лошо. Това величаво начинание се свързва със споменавания като изборна изненада днес полковник. В "Исторически парк," ръководен от Ивелин Михайлов, може да се открият милиони левове безотчетни, както и военни обучения, подозрителни с оглед прииждащите бежанци и традиционната българска ксенофобия към тях. За този опасен контекст на партията Величие наскоро бе  сезирана прокуратурата и ДАНС, но нищо няма да се случи, естествено. 

Между другото, инвестициите в камъните вървят ръка за ръка със споменатите понци схеми, което сочи гъвкавост на търговците, измислили "Исторически парк", родеещ се с ПП Величие. Имали хората пари, инвестирали. Хем печалби, хем дружба с бивши НСО и прочие величия, които пък прокарват път към политиката и народното събрание. Сега царете на проучване на общественото мнение скубят коси, че не са отгатнали полковника-лидер на Величие, както и националистите като Ивелин Михайлов. Ами…така беше и през 2005та. Тогава Волен се пръкна като копеле на политическите майки и бащи от терена на НДСВ, Сергей Станишев и Георги Първанов, а социологията хем нещо подозираше, хем не.

Новото в начинанието ПП„Величие“ е, че то е стъпило на същински златоносен Клондайк заедно с Ивелин Михайлов, Ник Марков, ютюбъри и тути кванти. Перформативен националистически опит за жадните комплексари, разказващи чудеса за Велика България.

Разправят, че Възраждане страшно изревнувало успеха на полковник Николай Марков. Намеквало, че ПП Величие са крадци на нишата им, на стопроцентовия национализъм и любовта към Русия. Няма такова нещо. Волен беше първи!

* Текстът е поместен във фейсбук страницата на автора, заглавието е на Faktor.bg