Юрий Фелштински: В убийството на Даря Дугина прозира класическият почерк на ГРУ

Юрий Фелщтински

Юрий Фелщтински

Съвсем понятно в руската преса и пропаганда убийството на Даря Дугина беше приписано на Украйна. И не ме разбирайте погрешно – Даря Дугина е 30-годишна жена, която активно е участвала в политическата дейност на своя баща. Александър Дугин е руски фашист, който от 18-годишна възраст влиза в организацията, носеща гръмкото име „Черният орден СЭЗ“. От тогава още той членува в различни екстремистки фашистки националистически организации. Неговият баща пък е бил генерал-лейтенант в ГРУ, което е много висока длъжност в тази структура. Самият Дугин е сътрудничел на всички специални служби през целия си живот. Кой на кого е помагал – не бих могъл да кажа.  Но аз вярвам в неписаното правило – не трябва да бъде вербуван син на генерал-лейтенанта от ГРУ. А сътрудничеството му с тези служби продължава през целия му живот.“.

Това коментира историкът и анализатор Юрий Фелштински в интервю за YouTube канала „RR“. Той разказва, че Александър Дугин е получил нормално образование, макар и да не е първокласно. Но без съмнение е човек с кръгозор, знае много езици, пише книги по геополитика, става един от основателите на концепцията за Русия свят и идеята за обединение на всички руснаци в границите на една държава, които Путин заимства и използва в цялата си пропагандна машина.

„През цялото време Дугин беше ярък и радикален защитник на войната на Русия в Украйна, завладяването на Украйна и връщането й в постсъветското пространство. Именно на този фон по съвсем нормалните стандарти Дугин се превърна в наш враг. Враг на всички хора, които стоят на страната на Украйна.  Да кажем така – не би предизвикало никаква тъга, ако имаше съобщение, че Дугин е убит при терористичен акт. Поне у мен. Казвайки всичко това, аз не мисля, че зад този атентат стоят украинските спецслужби. Просто защото не мисля, че на фона на една много тежка война, в която е въвлечена Украйна, след като беше нападната от Путин, когато всички хора, способни да воюват, участват в конфликта на страната на Украйна. Не мисля, че украинските спецслужби разполагат с толкова много излишни хора, които да бъдат изпратени в Москва, за да организират терористичен акт срещу Дугин, защото според мен той не представлява, така да се каже, толкова изключителен субект, който да бъде мишена на такъв терористичен акт. Той не е нито Шойгу, нито Лавров нито Путин. И да рискуват живота на своите хора точно за да ликвидират Дугин, не биха го направили.  Може би с тази своя биография Дугин си е спечелил не малко врагове, а вероятно и в средите на фашистите, с които той постоянно е контактувал, дори е бил в конфликт, възможно е те да са били по финансова линия. Защото Дугин е бил своеобразна връзка между руските фашисти и международни фашистки организации и ултранационалистически структури, например "Северна лига" на Салвини.  Освен това той има връзка с Якунин, който оглавява до неотдавна организацията „ Руски железни пътища“, с Малофеев, един от путинските православни олигарси, който стои идеологически и дори организационно зад събитията в Украйна през 2014 година (когато Русия анексира Крим – бел. ред.).

За мен взривяването на автомобил, в който има дете, е класически пример за действия на ГРУ, това е техният почерк. И смятам, че това е направлението, в което трябва да се анализира убийството на Даря Дугина, макара да не се надявам да получим повече информация. И няма да се изненадам ако след време ФСБ ни представи двама арестувани терористи и ни кажат, че това са извършителите на атентата срещу Дугина“, споделя своята версия анализаторът.

В подкрепа на тезата си Фелштински припомня историята със сина на президента на Чечня, който при близки обстоятелства в Катар, през 2004 година става жертва на подобен атентат, при който по чудо не умира, а само е тежко ранен.  

Превод със съкращения: Faktor.bg