Манипулираха думи на преподобни Паисий Светогорец - ваксините са "печат на антихриста"

В антиваксърската кампания, която вилнее в цял свят, се включиха религиозните вероизповедания и секти. 

Архимандрит Никанор (Христов Мишков), който е игумен на Гигинския манастир, обори едно от фалшивите тълкувания на духовници на текст от книгата на преп. Паисий Светогорец, които провиждат във ваксините намесата на Сатаната. По този начин те въвеждат хората в пълно заблуждение, вместо да използват авторитета си на духовни лица, за да убеждават вярващите, че изходът от пандемията, която вече втора година тормози света, е във ваксинацията. 

Вижте какво написа духовникът на страницата си във Фейсбук:

Отново ми се налага да опровергавам духовни нелепости.

На снимките е книгата за преп. Паисий Светогорец, гръцкото издание.

Там буквално се съдържа следния текст: "Τώρα πάλι παρουσιάσθηκε μιά αρρώστια, για την οποία βρήκαν  ένα εμβόλιο..." В превод: "Сега пак се яви една болест, за която изнамериха ваксина..."

От края на миналата година гръцки противници на официалната медицина го развяват като едва ли не "пророчество" на светията, "доказващо", че ваксините против Ковид19 са "печат на антихриста".

Да караме наред. 

Първо.

 В Символа на вярата всички ние изповядваме, че вярваме в "Една, свята, апостолска и съборна/вселенска Църква", която е "без порок и петно", "стълб и крепило на истината" (1 Тим. 3:15).

Следователно единствено Църквата в нейната цялостност, или съборност, е безгрешна в своите преценки. 

Мненията и тълкуванията на никакви светии, или пък старци, не могат да имат по-голям авторитет от гласа на Църквата. 

Във всяка поместна църква има Синод, който представлява малък епископски събор. 

Всички Синоди, които до момента са взели отношение по въпроса, препоръчват ваксинацията, с изключение на Синода на Грузия, който обаче за сметка на това обяви, че ще наказва свещеници за антиваксърска пропаганда.

Второ.

Преподобни Паисий е цитиран да казва: "сега се появи една болест". Добре, но той почина през 1994г., значи тази болест си е появила преди това. Но коронавирусът навлезе сред хората и причини настоящата пандемия едва през 2019г. Очевидно е за всеки, че цитираните думи няма как да се отнасят за настоящия случай.

Трето.

В цитирания текст е казано в минало време: "изнамериха ваксина". Да, ама ваксината срещу Ковид19 беше изнамерена едва през 2021г.! Абсолютно несъответствие.

Четвърто.

Ваксината против Ковид19 няма как да бъде печата на антихриста, най-малкото защото той ще бъде слаган "на дясната ръка и на челото", а ваксината се слага и на лявата ръка (рамо), а нека пък някой да се пробва да бие ваксина на нечие чело ???? То още няма антихрист, а те вече му раздават печата наляво-надясно...

Пето.

Ваксинацията като научен метод се прилага от 250 години насам и никога досега Църквата не се е изказвала против това медицинско достижение. Нали искаме да сме "традиционни" и "автентични", защо тогава вкарваме нови, непознати учения?!

Шесто.
Няма никаква гаранция, че преп.Паисий действително е казвал такива неща. Той не е автор на книгата и не е редактирал съдържанието й. Издадена е през 1999 г. - пет години след смъртта му, като вероятно включва и други недостоверни разкази на "очевидци". Това не е за първи път в църковната история.

Седмо.

Преп.Паисий е свят човек, но не се ползва с непогрешим вероучителен авторитет в Църквата. Той също се е поддавал на заблуди и грешки, свойствени на всеки човек. Светостта му не се корени в "пророчествата", а в любовта му към Бога и ближните. 

Осмо.
Пълен когнитивен дисонанс. Ако се приеме написаното за вярно, то значи, че архиереите на Цариградската, Московската, Сръбската, Румънската, Кипърската, Еладската, че и Грузинската църкви, са се отрекли от Христа (приели са печата) и са отпаднали от Църквата. По канон  -  и всички останали, които са в общение с тях. Тоест цялата Вселенска Църква вече няма епископи. Само разколниците имат. Вие вярвате ли го това? В Гърция, Румъния, Сърбия, Кипър, антиваксърите спряха ли да ходят на църква?

Девето.
Книгата е издадена от женския манастир в Суроти, където до сетния си дъх живя св.Паисий и където е погребан. Монахините в този манастир всички до една са ваксинирани!
Настоящата пандемия както никога досега показа, че няма по-правилна позиция за християнина, от послушанието към Църквата!