За една година: Над 16,4 милиона MWh са пренесени през интерконектора Гърция - България

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

На 1 октомври 2022 г. газопроводът Гърция-България стартира дейност, осигурявайки нов маршрут за сигурни доставки на природен газ за България и региона. През първата година на търговска експлоатация на интерконектора са пренесени над 16,4 милиона MWh.

„През изминалата година ICGB успя да осигури непрекъснат газов поток, системно отговаряйки на изискванията на потребителите на мрежата за заявени количества – всеки ден, без изключения. Това постижение се дължи на стриктното прилагане на нашите оперативни процедури, но също така и на отдадения екип от изключителни професионалисти, които работят в ICGB“, заявиха изпълнителните директори на преносния оператор Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

Към момента IGB има общо 39 регистрирани потребители. Газопроводът оперира с технически капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно, като по-голямата част от капацитета вече е резервиран за новата газова година. Интерконекторът осигурява около 50% от вътрешното потребление на България. С изменената среда за сигурност в региона, IGB бързо се превърна в ключова инфраструктура, която дава възможност и за транспортирането на природен газ до Молдова и Украйна чрез Трансбалканския газопровод.

Наскоро ICGB стартира и процедурата за изследване на пазарния интерес към потенциално увеличаване на капацитета на газопровода до 5 млрд. куб. м. годишно, като индикациите от необвързващата фаза са положителни.

Интерконекторът Гърция-България свързва България с Южния газов коридор и е част от Вертикалния газов коридор. Газопроводът укрепва енергийната свързаност и сигурността в региона, осигурявайки достъп до природен газ от нови, диверсифицирани източници.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД е собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в района на гр. Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/год. с допълнително изграждане на компресорна станция. /БГНЕС