За Ислямска държава Русия се превръща в новата Сирия

Този терористичният акт край Москва е унижение за Путин и режима му

Авторът

Авторът

Полк. Диман Георгиев*

Защо за Руската държава и службите й е тотално унижение това, че терористичната атака в Масква е извършена от Ислямска държава?

Защо Путин и службите му винаги ще отричат този очевАден факт?

Ислямска държава е създадена и ръководена от Русия. Тя е неин проект и доскорошен инструмент на външната й политика. Оръдие за създаване на един несигурен свят, в който по-лесно да постига своите завоевателни цели. Голяма част от нейните военни командири, идеолози, плановици и религиозни вдъхновители са бивши офицерите от службите и армиите на Садам Хюсеин и Башар Асад. Те са завършили школите на ГРУ, ФСБ и военни академии в Русия.

Когато американската армия превзе Ирак, някои от тях приеха да бъдат част от новата иракска армия, други се скриха и преминаха към отрядите на Мухтада Садър, трети бяха проверени и изритани от американците като неблагонадежни, потенциални терористи. 

В първите месеци на мисията ни в Ирак наша основна задача беше да подготвяме подразделенията на "новата армия". Когато през пролетта на 2004 та година започна въстанието на Мухтада Садър, новата армия се разпадна. Войниците, които подготвяхме в Кербала, изчезнаха за една нощ. Някои избягаха в града, други с оръжието си се присъединиха към религиозния лидер Садър. При създаването на Ислямска държава нейния основен състав беше от офицери, 

крайни екстремисти, свързани с Русия,

като естествен враг на САЩ и контингентите там. За тях идеята за създаване на демократична, правова държава беше абсолютно неприемлива и опасна за целите им. Те бяха в близки отношения със сирийската армия, новата иракска армия и разбира се с руснаците в Сирия.

Всички те бяха учили в едни и същи училища, школи, академии.

Както в Ирак, така и в Афганистан се разбирах перфектно на руски с офицерите, завършили в СССР. Въпреки, че много от тях ( особено афганците) бяха воювали срещу руснаците, в тях те вече виждаха потенциални съюзници. Други, като узбекския лидер Достум в Афганистан, поведоха истинската война срещу ИД. 

Едва ли някой се съмнява, че руснаците са гении във вербовката. Ако се съмнява - да види България. 

Едва ли някой се съмнява, че Русия запази тези стари връзки и ги използва за решаване на основната си задача - да наводни Европа с бежанци. Голяма част от тези "бежанци" бяха обучени за терористична дейност и идваха в Европа със задачата да я отслабят и разединят. Зверствата, на които бяхме свидетели тогава в Сирия и Ирак, бяха инспирирани от Русия. Тактиката на изпепелената земя, която приложиха руските генерали в Сирия, подпомагани от ИД, беше същата, която прилагат днес в Украйна. Генералите са същите.

Тогава целта беше да се предизвикат масови бежански потоци към Европа, тя да бъде отслабена, вкарана в размирици и "подготвена" за войната в Украйна. Тоест, да бъде елиминирана съпротивата на Европа срещу постепенното връщане на Украйна, и не само тя към "Нова велика Русия".

Реална война срещу ИД тогава се водеше само от американците и кюрдите от Северен Ирак в Ирак и Сирия, и от Достум в Афганистан.

Тук следва да отбележа, че единствените местни, на които вярвахме в Ирак, и с които работеше контингента ни бяха кюрдите. Те бяха хората, разгромили по-късно на терен ИД в Ирак и Сирия.

Що се отнася до Афганистан, там човекът, борещ се срещу проникването на ИД, беше кръвният враг на Русия - вицепрезидентът на Афганистан днес генерал Достумднес. Преди няколко години ИД организира неуспешен атентат срещу него на летището в Кабул.

Докато бях в Кабул Достум беше чест гост в нашата база и като заместник по сигурността на Регионално командване  на столицата участвах в осигуряването на неговото пребиваване в базата ни. 

Голям част от 

най-свирепите бойци на ИД бяха от Русия

Тяхната вербовка, обучение, въоръжаване и транспорт до Ирак, Сирия и Афганистан се извършваше от руските служби.

Самият генерал Абдул Рашидов Достум твърдеше, че ИД, със съдействието на руските служби, се опитва да създаде ядра (7000 души) с бойци от Таджикистан, Узбекистан, Чечня в Афганистан, с които да организира свалянето на законната власт и създаване на своя държава.

Винаги, когато Русия удряше по цели в Сирия, обявяваше, че са били ударени обекти на ИД. После се доказваше, че са бомбардирали населени места, далеч от териториите контролирани от терористите. Реално руснаците поразяваха цели и населени места, в които беше опозицията на подкрепяния от Русия диктатор Башар Асад. Така осигуряваха милиони бежанци за Европа и помагаха на Асад. 

По това време Христо Грозев провеждаше разследвания, в които сравняваше обявените от Русия за поразени цели в Сирия с реалните места, където са паднали руските бомби.
Разминаването беше тотално, защото ясно се виждаше, че ИД не е целта на руския терор и скоро след това руснаците спряха да обявяват местата и целите, които са поразили.

Макар, че Русия се опитваше да прикрива своите връзки с ИД, за хората, които следяха процесите, връзката и "взаимно изгодното сътрудничество" между Русия и ИД, те бяха ясно видими. След като по решение на администрацията на Байдън американската армия се изтегли от Афганистан и Ирак, ИД нямаше реални врагове на терен и отново започна да мисли глобално.

С времето Русия, от една страна, прекъсна всякакво сътрудничество със западните служби в борбата с тероризма, от друга - постепенно загуби контрола си над голяма част от ръководството на ИД.

В последните години, особено след началото на войната в Украйна, нещата се промениха рязко във вреда на руските служби, които дотогава имаха някакво остатъчно влияние.
За плановете на ИД, чиито цел е световно господство на исляма, 

Русия е новата Сирия

С милионите подлежащи на радикализация млади мюсюлмани РФ е бъдеща благодатна почва за "свещенна борба". Много от най-свирепите ръководители на ИД са от Руските републики, те имат сметки за уреждане там. Например, Кадировци са главен враг на чеченските командири от ИД.

На тази територия, която се е запътила към граждански войни и кървави конфликти, ИД смята да развее своите знамена. Един от първите знаци за това беше терористичният акт пред руското посолство в Кабул от 05.09. 2022 г. Последваха пропагандни критики срещу Путин от "ИД-Хорасан". Според интервю за Ройтерс на Колин Кларк от Soufan Center, базиран във Вашингтон, "Ид -Хорасан се е фиксирала върху Росия и Путин". Тук следва да отбележим, че след американското предупреждение ФСБ са започнали да арестуват членове на клетки на организацията в Москва. Това недвусмислено показва, какво реално мислят руските служби за това кой е атентаторът. Останалото е стратегическа пропаганда, насочена преди всичко към оскотялото руско население.  Пропаганда, фиксирана към решаването на все по-неблагоприятно развиващата се за Русия война (вече) в Украйна.

Много хора очакват (включително и аз) 

гражданска война в Русия

Ами това ще е! То явно се отчита от западните служби. Неслучайно дни преди атентата службите и армията на САЩ обявиха ИД за основна заплаха за националната си сигурност.

Скоро такива движения ще станат основна заплаха за самото съществуване на Русия.

Всеки ден война с Украйна доближава тези земи до превръщането им в нова Сирия.

Очакват ни жестоки, кървави конфликти.

Този терористичен акт е само началото.

Събитията в никакъв случай не са в полза на Путин.

Те са признак за немощ и загуба на контрол на Русия и службите й там, където се е чувствала господар. 

Този терористичен акт е унижение за Путин.

* Авторът е член Атлантическия съвет на България и участник в три военни мисии в Ирак и Авганистан.