За кого са предназначени специалните патрони за снайпер, купени от руски дипломат в Прага?

Специалните служби на Чехия, преди ареста на руския дипломат Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалните служби на Чехия, преди ареста на руския дипломат Снимка: ЕПА/БГНЕС

Александър Николов

Няма умора за хибридните операции на руските разузнавателни служби на територията на различни европейски държави. Само преди две седмици дипломат се оказа отново в центъра на пореден скандал между Чехия и Кремъл. На 14 август представител на дипломатическата мисия на Руската федерация в Прага бе задържан при опит да закупи нелегално патрони за снайпер и други муниции. Арестът осъществен от чешката полиция е станал в пражкото предградие "Ржичани". 

Според Чешкото национално радио, позоваващо се на високопоставени източници от дипломатическите среди и службите за сигурност, задържаният е работел във военната секция на руското посолство в Прага. Не е известно дали  е кадрови служител на някоя от тайните служби на Русия, както и какви са били другите придобити муниции. Чешките следователи разработват тезата, че мунициите са били предназначени за рускоезичния престъпен свят или

за извършването на тайни операции на територията на ЕС

По-късно ТАСС предаде, че министърът на външните работи на Чехия Томаш Петържичек е отказал коментар по случая с аргумента, че не иска да се намесва в работата на полицията. От руското посолство в Прага също запазиха мълчание. Заради дипломатическия имунитет на мъжа, чието име не бе разгласено, не му е повдигнато обвинение, въпреки, че става дума за престъпление, съгласно чешкото законодателство. Показателен е и фактът, че служителят от военната секция на руското посолство незабавно е напуснал страната. Въпреки оскъдната информация инцидентът поставя горещи въпроси не само пред чешкото контраразузнаване, но и пред специалните служби на страните от ЕС. Интерес представлява каква е целта на закупените амуниции за далекобойно оръжие, но и защо руският дипломат не се е сдобил с тях по законен начин, а е предпочел да ги осигури на черно. Експерти са категорични, че този тип патрони са способни да пробият бронирана жилетка и някои видове прегради. Точно този вид муниции са регулярно използвани от руските милиции. Дипломатът е можел да се снабди с тях и чрез вътрешни канали от Русия, но явно са били предназначени за специална секретна мокра поръчка, която не трябва да води следи към руските служби. Остава загадка на този етап и кой е бил пряката цел на специалните патрони.

Арестът в "Ржичани" е показателен и в още една посока – през последните гадини

гафовете и провалите на руските специални служби

се превръщат в тяхна запазена марка, разрушаваща мита от епохата на Студената война за великите съветски шпиони.
Без съмнение обаче подобни инциденти са свидетелство за активната роля на руските специални служби в Европа като приоритет са страните от бившия социалистически лагер. Целта е да се всее раздор в европейското семейство, да се прокара недоверие между партньорите, но и да се подхранва митът за руската подривна машина.

Руските специални служби имат богата и дълга история на незаконна дейност в Чехия. Само преди няколко месеца сянката им изплува от скандал за внасяне на рицин в страната.
Мишена на руснаците се оказаха трима пражки политици. Те получиха държавна охрана през април заради подозрения за руски "заговор" за тяхното ликвидиране поради конфронтацията им с Кремъл. Повод за евентуалната мокра поръчка стана демонтирането на съветски паметник и кръщаването на площада пред руското посолство в Прага на името на убития руски опозиционер Борис Немцов.

Кметът на Шести район в Прага Ондрей Колар, нарочен за ликвидиране обяви в свое изявление: "Всичко, което мога да ви кажа е, че ми предоставиха охрана от полицията. Тя бе назначена, защото тук има руснак, на когото е дадена задача да ме ликвидира".
 Колар обясни, че същата заплаха е налице за кмета на Прага Зденек Хриб и Павел Новотни, който е районен кмет.

Чешкият в. "Респект" писа, позовавайки се на източници от разузнаването, че преди три седмици в Прага е пристигнал руснак с дипломатически паспорт. Той

носел смъртоносната отрова рицин,

която може да бъде използвана като биологично оръжие. Рицинът е "класика" от епохата на Студената война – именно с тази отрова, вкарана в сачма, бе убит българският писател дисидент Георги Марков в Лондон през 1978 г.
Руското посолство в Прага тогава нарече заплахата "напълно безпочвена" и заяви, че "категорично отрича" обвиненията.

Преди време чешките власти заподозряха отново Москва за хакерска атака срещу чешкото външно министерство, а Русия отхвърли обвинението.