Жена с "впечатляващ опит" застава начело на британската кибер агенция GCHQ

Ан Кийст-Бътлър понастоящем е заместник-директор на британската агенция за вътрешно разузнаване MI5

Ан Кийст-Бътлър. Снимка: UK GOV

Ан Кийст-Бътлър. Снимка: UK GOV

Ан Кийст-Бътлър е назначена за първата жена директор на британската агенция за разузнаване, сигурност и киберпространство GCHQ, съобщи правителството, цитирано от агенция „Франс прес“.

Тя ще поеме поста през май от Джеръми Флеминг, който през януари обяви, че ще напусне поста след повече от шест години.

Външният министър Джеймс Клевърли, в чиито правомощия влизат надзорът над GCHQ и задграничната разузнавателна агенция MI6, заяви, че Кийст-Бътлър е "идеалният кандидат".

Тя "има впечатляващ опит в работата в сърцето на мрежата за национална сигурност на Обединеното кралство, като помага да се противодейства на заплахите, създавани от терористи, киберпрестъпници и злонамерени чуждестранни сили", добави той.

Кийст-Бътлър, която е завършила математика в университета в Кеймбридж, има 30-годишен опит в областта на националната сигурност и понастоящем е заместник-директор на британската агенция за вътрешно разузнаване MI5, заяви, че е "възхитена" от назначението си.

Тя нарече работата на агенцията "също толкова вдъхновяваща днес, колкото и при основаването ѝ преди повече от 100 години, тъй като е в основата на отговора на Обединеното кралство и нашите съюзници на някои от най-сложните проблеми на съвремието".

"Само през последната година GCHQ допринесе с жизненоважни разузнавателни данни за оформянето на отговора на Запада на незаконното руско нахлуване в Украйна; помогна за осуетяването на терористични заговори; и работи неуморно за справяне с продължаващата заплаха от изнудвачески софтуерни програми, чиято употреба струва скъпо на Обединеното кралство."

Правителствената централа за комуникации (GCHQ) е базирана основно в град Челтнъм, Западна Англия.

По време на Втората световна война тя се намира в Блетчли Парк, където отговаря за разбиването на кодовете "Енигма" на нацистка Германия.

Понастоящем агенцията отговаря главно за събирането на информация, анализи и все повече за киберсигурността.