Кремъл със закани към САЩ: Украйна ще бъде вашият "втори Виетнам"

Сергей Наришкин

Сергей Наришкин

Шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин е заявил пред САЩ, че западната подкрепа за Украйна ще превърне конфликта във "втори Виетнам", преследващ Вашингтон за години напред, предаде Ройтерс.

Путин изпрати войски в Украйна в началото на миналата година, предизвиквайки война, която уби и рани стотици хиляди и доведе до най-голямата конфронтация между Русия и Запада от шест десетилетия.

"Украйна ще се превърне в "черна дупка", поглъщаща все повече ресурси и хора. (...) В крайна сметка САЩ рискуват да създадат "втори Виетнам" за себе си и всяка нова американска администрация ще трябва да се опита да се справи с него", заявява Наришкин в статия на списанието на СВР "The Intelligence Operative"..

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че директна конфронтация между НАТО и Русия може да предизвика Трета световна война и многократно изключи изпращането на американски войници в Украйна. Но той абсолютно безотказно се е ангажирал да оказва военна и друга помощ на Киев, изтъквайки, че ако Путин спечели войната в Украйна, той няма да спре дотам. 

Байдън призова републиканците в сряда за ново вливане на военна помощ за Украйна.

"Ако Путин вземе Украйна, той няма да спре дотук", каза Байдън и прогнозира, че Путин ще продължи да атакува съюзник в НАТО.

След това, добави Байдън, "ще имаме нещо, което не търсим и което нямаме днес: американски войски, които се бият с руски войски".