Задържаха 16-годишен за стрелбата по автобуси в Пловдив, предлага се режим и за въздушните оръжия

Непълнолетен младеж е задържан за стрелбата с въздушен пистолет по автобуси на градския транспорт в Пловдив. Предстои наблюдаващият по делото прокурор да реши какви обвинения да бъдат повдигнати на 16-годишният.

Това стана ясно от брифинг на Районната прокуратура и полицията днес, предаде кореспондентът на БГНЕС от града под тепетата.

Случаят е от 18 декември. Тогава бяха изпочупени стъклата на три автобуса от градския транспорт, а нанесената щета е за около 800 до 1000 лева на стъкло.

Разследването е установило, че общо произведените изстрела са били 10 и всички по движещи се моторни превозни средства. 3 от тях са попаднали върху автобусите от градския транспорт.

От свидетели е установено, че няколко деца са „играли” през деня с въздушното оръжие. Същия ден две от децата са стреляли по кенчета.

Все още не е установено от къде 16-годишният се е сдобил с въздушния пистолет. Той е давал разнопосочни показания, посочил е и, че е закупил пистолетът с чужда лична карта.

Въздушното оръжие, не е оръжие по смисъла на закона. Но е достатъчно, за да нанесе сериозни поражения, заявиха от Районна прокуратурата и поискаха режим и за този вид оръжия, за да не може всеки да се снабдява с тях.