Задкулисието в Синода гласи за Доростолски митрополит човека на Николай Пловдивски или вечния бушон на Москва

Трима от обявените за достоизбираеми не отговарят на Устава на БПЦ

Димитър Иванов

Българската православна църква организира  епархийски избор на Доростолски (Силистренски) митрополит, който е насрочила за утрешния неделен ден. Голям избор! Няма що! От 5 души, посочени за кандидати от Св. Синод, епархийските избиратели трябва по Устава на Българската Патриаршия да изберат 2-ма, от които пак Св. Синод да определи единия от двамата за канонически избран за нов митрополит. И по същия този Устав

 само 2-ма от петимата номинирани отговарят на изискванията

за избиране на Епархийски митрополит.
Пазещият се от миряните т.нар. “Български патриарх Неофит”, а иначе агент на ДС под агентурен псевдоним Симеонов,  да не хване ужким COVID-19, защото за него и неговото безверие е важно да е жив само в плът и само на земята, и пълния с агенти на ДС и техни креатури в по-ново време т.нар. Свети Синод отново извършват престъпление по Канон, по Устав, по Морал и по Закона за вероизповеданията, но и предателство спрямо вярващите православни християни.
Православната църква не принадлежи за жалост нито на православните християни в България, нито е част от Вселенското Православие, нито е в синхрон с Майката-Църква в Константинопол, а фактическо притежание 15 човека, съставляващи организирана псевдоправославна групировка (ОПГ). Така, конструирани по ченгеджийско-мутренски модел ще наложат за владика на овакантилата се епархия поредния персонаж със зависимости и обвързаности, които отново

 обричат на бездуховност, на безверие и на разпад църквата

Навършилият 75 години от рождението си Неофит и 75 години от раболепничеството пред Кремъл на Синодалната власт извършват манипулация върху избирателите в епархията чрез своите лоялни “деятели” - Антоний Западно- и Средноевропейски митрополит и новопроизведения протопрезвитер Добри Чаков – вечен протосингел на Силистра. 

Поредността на нарушенията

След смъртта на починалия митрополит Амвросий единственият в целия свят Синод, наричащ се сам “Свят”, а не “Свещен” като всички други, защото едва ли не в Българския синод заседават светии, а и не се занимават със свещени неща, определи за временно управляващ вдовстващата епархия не митрополит от съседните на Силистренската митрополии – Варненската или Русенската, а Българската в чужбина, назначавайки владиката Антоний със седалище в Берлин, което според мнозина църковници отдавна се е преместило в едноименния хотел в София, в Бояна. Последният, видно от множество публикации, добре се разбира с най-богатия поп в БПЦ Добри Чаков, който ръководи делата на епархията, откакто тя е възстановена и отделена от Русе, въпреки различите митрополити и управляващи архиереи. През периода на комунистическата диктатура о. Добри е бил дългогодишен представител на Българската Патриаршия в Букурещ, Румъния, което означава, че това лице е повече от вероятно да е обвързано с бившите  структури на тоталитарната държава. Назначаването на Антоний някои служители в Синода го свързват с участието и на двамата – Антоний и Добри в масонска ложа. Организацията по това назначение, целящо бламирането на Варненския Йоан и Русенския Наум е проведена от Николай Пловдивски, за когото се твърди, че е в договорка за т.нар. избор с посетилия го в Пловдив силистренски поп Добри.
Посочените от Синода за кандидати (достоизбираеми) за митрополит на Силистра са Сионий Велички, Поликарп Белоградчишки, Йеротей Агатополски, Герасим Мелнишки и Яков Константийски. От тях само двама отговарят на формалните изисквания на Устава на БПЦ – БП за избор за митрополит, а на моралните - никой. Това са: Йеротей Агатополски, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и игумен на Поморийския манастир. Той има изискуемото висше богословско образование, но е отявлен русофил-путинист, което е видно от собствените му постове във Facebook и е 

радетел за напускането на ЕС и НАТО

 Привърженик  е на възстановяването на стария църковен календар.

Другият е Яков Константийски, втори викарий на Пловдивския митрополит Николай за Пазарджишка духовна околия. Той също покрива изискването за висше богословско образование, но е крайно непопулярен в църковните среди. Знайно е, че е бил духовно чадо на покойния Неврокопски митрополит Натанаил и е бил послушник в Хаджидимовския манастир. Тогава, в качеството му на послушник, се твърди, че  е присъствал на убиването на о. Стефан Камберов, когото Алтернативният Синод канонизира като свещеномъченик. Сериозна намесен в това престъпление е имал и сегашният Видински митрополит Даниил, когото тогава изпратиха далеч – чак в САЩ, а  Яков стана монах не в Неврокопска, а в Пловдивска епархия при Николай. Прави впечатление, че и двамата са издигани в Църквата. Зависимостта им оттогава е най-вероятната причина. Всички преписки по убийството уж бяха изчезнали от Окръжна прокуратура Благоевград, а според запознати Яков ще е “избраният” за Силистренски владика.
Останалите мераклии за поста: Сионий, Поликарп и Герасим не отговарят на изискванията на Устава. Сионий се е отказвал веднъж от избор за епархийски митрополи и това автоматично го отстранява и от останали избори. Той затова е и първият игумен на два ставропигиални манастира едновременно – Бачковския и Троянския. Поликарп е без висше богословско образование и се носят слухове, че е крайно деморализиран човек. Известен е със парични задължения в миналото, неясно как погасени в настоящето със средства с неясен произход, въпреки вдигнат вече запор над заплатата му.
 Герасим – любимецът на библиотекарите също няма висше богословско образование и вече 6 години противоуставно е Гл. Секретар на Св. Синод. Той е най-провалилият се във всяко отношение кандидат. Втори бе и във Видин.
Прогнозите на познавачите на църковните потайности са, че утре т.нар. избиратели в Силистра ще изберат следната двойка: на първо място – Яков Константийски (човека на Николай Пловдивски) и на второ място – Герасим Мелнишки (вечния бушон на Москва). Подготвянето на този резултат гарантира, че при каноническия избор в Синода, следващата Неделя митрополитите от Хаджидимовския манастир – Серафим Неврокопски, Григорий Врачански и Даниил Видински ще подкрепят Яков, заради трагедията с убития о. Стефан Камберов и към тях ще се присъединят присъдружните им Гавраил Ловешки и Йоан Варненски, което напълно устройва Николай Пловдивски при битката му за бялото патриаршеско було. А Герасим е възможно отнова да бъде подкрепен единствено от Неофит Български, както направи и при избора за Видински митрополит, за да засвидетелства чрез него верноподаничеството си към Москва. Това е орисия на синодалните главни секретари, започващи с буквата “Г” – да са винаги втори, но 

бушон, без който ток не протича

Такова редене на картите ще ни сервира църкварщината на конструираната от ДС  т.нар. “Българска” “православна” “църква”.