Заев се извини за грешка в Туитър

Премиерът на Северна Македония направи изявление, че е допуснал „грешка“, обявявайки националния отбор по футбол на страната си, участник в Евро 2020, като „македонски“, пропускайки квалификацията „северно“, предаде БГНЕС. 

„Понякога е нормално да се правят грешки, имам предвид Преспанското споразумение. Но аз съм на 46 години. Нормално е след 47 години употреба на един израз, той да се повтори понякога“, каза Зоран Заев на пресконференция в Скопие, говорейки на английски.

"Вярвам в Преспанското споразумение... Аз съм най-големият последовател на Преспанското споразумение", добави той, цитиран от "Катимерини".

Премиерът каза още, че националният отбор включва "македонски играчи, албански играчи, бошняци и т.н.... Те са македонци ... и представители на Република Северна Македония."

При посещението си на мача в понеделник между Северна Македония и Нидерландия, Заев написа в Туитър: „Днес, от стадиона в Амстердам, давам силната си подкрепа на македонския национален отбор по футбол“.

Туитът предизвика буря в Атина, като правителството замрази в знак на протест три меморандума за сътрудничество със Северна Македония.

Заев заяви в последващия туит, че случилото се не е причина да се отлагат действията по Споразумението от Преспа и свързаните с него меморандуми в гръцкия парламент.

„Чакахме две години за тези споразумения. И можем да чакаме още три месеца“, каза той и добави, че гражданите в двете страни искат процеса по меморандумите да продължи.