Захарова: БРИКС се превърна във фобия за САЩ

По нейните думи експерти вече се притесняват, че Америка губи ролята си на единствен лидер на света

Мария Захарова

Мария Захарова

БРИКС се превърна във фобия за американските икономически експерти. Те се опасяват, че САЩ ще загубят чувството на единствен лидер на света - чувство, което те сами са си създали. Тази теза разви на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

„Най-важният момент е фобията на американските експерти, които разработват или пишат развитието на логиката на тази „дълбока държава“ САЩ, обявявайки собственото си господство“, заяви Захарова. 

"Какво означава свободната конкуренция? Всичко е наред, това е норма, особено за либералните демокрации и още повече за пазарната икономика. Конкуренцията не е само алфата и омегата, тя е кислород, хранителна среда, естествено местообитание", обясни гласът на Песков. И продължи с дълбокомисления си анализ: „От какво се страхуват? Факт е, че те се страхуват да не загубят въображаемото, себеприсвоено чувство, че са единствените лидери – това е страхът“

Според Захарова нея развитието на БРИКС се вписва органично в съвременните глобални процеси и отговаря на тенденциите за формиране на многополярност.

„Взаимодействието във формата на тази асоциация, основана на принципите на взаимно уважение, равенство, откритост, консенсус, напълно отговарят на стремежите на мнозинството държави в света“, подчерта Захарова. „Представителите на глобалния Юг и Изток го виждат като символ на мултилатерализма, платформа, която позволява гласовете да бъдат чути“, изтъкна говорителят на руското МВнР.